JOVANOVIĆEVA POTVRDA

'Moralna mi je i društvena obveza tužiti Mamića za diskriminaciju'

24.05.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potvrdio je uoči sjednice Vlade kako je čelnika Dinama Zdravka Mamića tužio zbog diskriminacije. 'Kao građanin, političar i liječnik osjećam moralnu i društvenu obvezu suprotstaviti se svakoj diskriminaciji koja je najveće zlo', objasnio je Jovanović

Novinarima okupljenim ispred Banskih dvora ministar Željko Jovanović rekao je kako 'svatko tko provodi diskriminaciju po bilo kojoj osnovi – nacionalnoj, vjerskoj ili spolnoj, zaslužuje da se sankcionira'.

'Zbog toga sam, sa svojom odvjetnicom Vesnom Alaburić, podnio tužbu protiv Zdravka Mamića zbog diskriminacije. Smatramo da na taj način šaljemo poruku da u Hrvatskoj govor mržnje i diskriminacija ne mogu biti dozvoljeni i zato mora biti sankcioniran. To nije samo moja obaveza, nego i obveza svih ljudi u Hrvatskoj, pa tako i medija', istaknuo je Jovanović.

Ministar Jovanović odlučio je ne tužiti Mamića ni za klevetu, niti podnositi prijavu po Kaznenom zakonu, jer će to po službenoj dužnosti učiniti DORH, nego je pokrenuo parnicu po Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Mamić je prije dva mjeseca za Jovanovića izjavio da 'ima krvna zrnca koja pretežu da mrzi sve što je hrvatsko', te dodao: 'Zamislite da jedan Srbin vodi ovaj najvažniji resor u Hrvatskoj.'

Osim tužbe protiv Mamića, ministar Jovanović uoči Vladine sjednice komentirao je i najavu uvođenja novih udžbenika od školske godine 2014/15. Potvrdio je kako će, nakon dogovora s nakladnicima, 'školske torbe biti lakše, a udžbenici kvalitetniji'.

Sigurno će roditelji proći bolje i jeftinije, jer će kompleti biti jeftiniji. U njima je 51 naslov manje. Osim toga, volumen i broj stranica će biti manji pa će i time biti jeftiniji. Izbačene su i neke radne bilježnice i zbirke za koje smo procijenili da ne pridonose kvaliteti i ne moraju biti obvezan dio udžbeničkog kompleta', potvrdio je ministar Željko Jovanović.