RATNI ZLOČINI

'Monstruma s Grbavice' privremeno izručuju BiH?

11.03.2010 u 09:29

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Španjolske Alfredo Peres Rubalcalba izjavio je u srijedu u Sarajevu da postoji mogućnost da se nedavno uhićenom Veselinu Vlahoviću Batku osumnjičenom za pljačke istodobno sudi u Španjolskoj ali i u BiH gdje ga se tereti za ratne zločine.

"Postoji mogućnost privremene predaje Vlahovića vlastima BiH kako bi protiv njega počeo sudski proces i u BiH", rekao je Rubalcalba nakon susreta s kolegom iz BiH, ministrom sigurnosti Sadikom Ahmetovićem, izvijestila je Federalna televizija (FTV).

Prema tumačenju Rubalcalbe na taj način Vlahović bi bio istodobno procesuiran u Španjolskoj i u BiH, ali bi zatvorsku kaznu morao prvo odslužiti u Španjolskoj, gdje se tereti za oružane napade i pljačku.

Dodao je da konačnu riječ o izručenju mora dati nadležni sud u Španjolskoj a da će vlada te zemlje podržati takvu odluku.

Veselin Vlahović zvani Batko, poznat kao 'monstrum s Grbavice' osumnjičen je za brojna ubojstva i zlostavljanje na području Sarajeva tijekom 1992. i 1993.

Vlasti BiH, ali i Crne Gore, otkuda je Vlahović pobjegao iz zatvora 2001., zatražili su od Španjolske njegovo izručenje.

Rubalcalba se susreo u srijedu u Sarajevu i sa španjolskim kontingentom u sastavu mirovnih snaga EUFOR-a.