SUMNJIVA KONCESIJA

Monopol u trajektnoj luci Preko drži HDZ-ov donator!

luka_preko-150408

luka_preko-150408

Izvor: tportal.hr / Autor: Dalmacijanews.com

Monopol nad poslovima u trajektnoj luci Preko na otoku Ugljanu prepušten je privatnoj tvrtci Emona koju vodi Ana Nižić, kći HDZ-ovog donatora i zadarskog ugostitelja Zvonimira Nižića Grofa

U luci Preko izgrađeno je već tri milijuna eura vrijedno parkiralište s poslovnim prostorima, a tvrtka Emona planira graditi i putnički terminal, za što je od Vlade RH zatražila koncesiju na rok od 30 godina. U svemu tome ne bi bilo ništa sporno da se općina Preko nije sama odrekla poslova u trajektnoj luci koja je vezana uz najprometniju putničku liniju u Dalmaciji na relaciji Preko, Ugljan – Zadar, piše Dalmacijanews.com.

'Bili smo prisiljeni ići u koncesiju'

Prošle godine na toj relaciji putovalo je 1.615.439 putnika i 260.970 vozila, čemu u Hrvatskoj konkurira jedino ruta Split – Supetar. Dakle, riječ je o investiciji koja ne može propasti.

'Općina Preko nije se odrekla tih poslova, već smo bili prisiljeni dati ih privatnom koncesionaru zbog prezaduženosti. No, nismo izgubili ništa – nakon isteka koncesije, sve izgrađeno pripada općini, a godišnje ćemo ubirati i par stotina tisuća kuna od koncesijske naknade', tvrdi Ante Jerolimov, načelnik općine Preko.

Posao s tvrtkom Emona smatra najpovoljnijim – na javni natječaj za parkiralište javilo se nekoliko ponuđača s višim cijenama, ističe Jerolimov. Ne vidi problem ni u tome što mještani općine Preko u trajektnoj luci mjesečnu parkirališnu kartu moraju platiti rekordnih 240 kuna, što je gotovo dva puta više od cijene karte u trajektnoj luci Zadar, u kojoj mjesečna karta košta 150 kuna.

Ogorčeni mještani Ugljana i Pašmana

To je ogorčilo mještane Ugljana i Pašmana koji svakodnevno putuju na posao u Zadar. No, zbog straha od posljedica, bune se uglavnom anonimno.

'Sile nas na kupovinu te karte ili preskup autobus, sve zbog interesa HDZ-ovih moćnika', žali se jedan mještanin.

Isto je procijenila i zadarska oporba koja je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Zadarske županije upozorila da je riječ o direktnom pogodovanju HDZ-ovim platišama.

No, načelnik Preka Ante Jerolimov investiciju brani svim silama. Tako će općina Preko plaćati mještanima dio parkirališne karte, i to po 100 kuna svakom s prijavljenim prebivalištem u Zadru. Ne smatraju da je riječ o pomaganju privatnoj tvrtki jer novac plaćaju direktno građanima. Zaboravljaju da je i ovdje riječ o – općinskom novcu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi