FUELE NAKON SASTANKA S MIMICOM

'Monitoring nad Hrvatskom trajan je ispit'

17.04.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica sastao se u utorak u Bruxellesu s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom s kojim je razgovarao o završnim pripremama Hrvatske za ulazak u EU

'Ohrabren sam činjenicom da Hrvatska u cjelini nastavlja s napretkom na pripremama za ulazak u EU nakon zatvaranja pristupnih pregovora u lipnju 2011. godine', izjavio je nakon sastanka Fuele. Povjerenik je kazao da je razgovor bio fokusiran na redovni izvještaj o monitoringu Europske komisije koji bi uskoro trebao biti objavljen.

Posebno su raspravljali, nastavio je, o pitanjima koja se odnose na poglavlja o Tržišnom natjecanju, Pravosuđu i temeljnim pravima, kao i Pravda, sloboda i sigurnost. 'Hrvatsko članstvo u EU je udaljeno manje od 15 mjeseci i nužno je preostalo vrijeme iskoristiti da dovršetak preostalih obaveza', smatra Fuele.

On je uvjeren da će se Hrvatska u vremenu koje je preostalo čvrsto usredotočiti na nastavak ispunjavanja obaveza preuzetih u procesu pregovora. 'Monitoring koji nad Hrvatskom provodi Europska komisija trajan je ispit', kazao je Fuele dodavši da će razgovore s Mimicom o ispunjavanju hrvatskih obaveza nastaviti na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje predviđenog za 6. lipnja ove godine

Na jesen će Komisija pripremiti najiscrpniji izvještaj o monitoringu o napretku hrvatskih priprema za članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatska može očekivati pozitivnu ocjenu Europske komisije za provedbu obveza koje je preuzela u pristupnom ugovoru, izjavio je u utorak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom, javlja Hina.

Mimica se sastao s Fueleom nekoliko dana uoči objavljivanja izvješća o pretpristupnom monitoringu za tri poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

'Mislim da možemo očekivati sveukupnu pozitivnu ocjenu nastavka provedbe svih obveza iz pristupnog ugovora, a područja na koja će se usmjeriti daljnja pozornost Europske komisije i zemalja članica jesu ona poglavlja koja su i inače bila pod najvećom prismotrom zemalja članica, poglavlje o reformi pravosuđa, poglavlje o provedbi onoga što je dio budućeg schengenskog režima i pitanje brodogradnje', rekao je Mimica.

'Nismo stekli utisak da će u ovom izvješću biti posebno naglašena i prenaglašena neka od pitanja koja se u javnosti spominju da će biti dio izvješća', dodao je Mimica.

Dosad se u hrvatskoj javnosti najčešće spominjalo da će Komisija u svom izvješću imati primjedbi na prijedlog promjene Zakona o sukobu interesa, prema kojima se političarima omogućuje da sjede u nadzornim odborima javnih tvrtki te ukidanje natječaja za mjesta u nadzornim odborima u državnim poduzećima.