'ruski neprijatelji'

Moldavija odgovorila Lavrovu: Sami biramo biti dio slobodnog svijeta

02.02.2023 u 23:05

Bionic
Reading

Moldavija sama odlučuje o svojoj budućnosti kao "dijelu slobodnog svijeta", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Kišinjevu i odbacilo optužbu Moskve da zapad pokušava učiniti nekoliko zemalja, među njima i Moldaviju, neprijateljima Rusije.

U intervjuu za rusku državnu televiziju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moldavija jedna od bivših sovjetskih republika koje zapad nastoji učiniti neprijateljima Rusije.

Osim Moldavije zapad želi i Gruziju pretvoriti u ruskog neprijatelja te pogoršati ruske odnose s državama središnje Azije, rekao je Lavrov.

"Kategorički odbacujemo izjavu šefa ruske diplomacije koja ne odgovara stvarnosti i dio je dobro poznate prijeteće retorike ruske diplomacije", odgovorilo je moldavsko ministarstvo vanjskih poslova.

Europska unija dodijelila je u lipnju Moldaviji i susjednoj Ukrajini status kandidata za članstvo u bloku. 

"Željeli bismo podsjetiti rusku stranu da je put koji je Moldavija odabrala put pristupanja Europskoj uniji. Moldavija je jasno odabrala svoju budućnost i ta je budućnost dio slobodnog svijeta", navodi ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.