REVOLUCIJA NA IZVOZ

Moldavci optužili Srbe za pokušaj državnog udara

14.04.2009 u 12:35

Bionic
Reading

Predsjednik Moldavije Vladimir Voronjin tvrdi da je u organizaciji državnog udara u Kišinjevu prošlog tjedna sudjelovalo devet Srba

Tamošnja tajna služba, prema pisanju srbijanskog tabloida Press, smatra da se radi o bivšim pripadnicima pokreta Otpor, koji je odigrao veliku ulogu u aktivnostima i demonstracijama koje su srušile diktaturu Slobodana Miloševića. Članovi Otpora su već prije optuživani za 'izvoz revolucije', jer su navodno sudjelovali u demonstracijama protiv režima u Bjelorusiji, Ukrajini i Gruziji.

Uz otporaše on je 'optužio' i rumunjsku tajnu policiju da je odgovorna za demonstracije u kojima je dvoje ljudi poginulo, a na desetine ozlijeđeno te je zapaljena moldavska skupština. Predsednik Voronjin je kazao i da ima fotografiju državljanina Srbije za kojeg tvrdi da radi za Amerikance i da je aktivno sudjelovao u neredima.

'Imamo sve snimljeno i možemo identificirati sve zvijeri koje su napadale policiju. Uhapsit ćemo ih i sudit ćemo im', rekao je Voronjin.

Press je došao do jednog od 'optuženih Srba'. Danko Ćosić, direktor nevladine organizacije Prokoncept, na izborima u Moldaviji radio je kao promatrač. Ćosić tvrdi da u Moldaviji uopće nema devetero Srba!

'Pokazali su tu fotografiju o kojoj govori Voronjin. Ja sam na toj slici. Slikali su me ispred zgrade predsjedništva, s rukama u džepovima. Slikan sam odozgo, iz neke čudne perspektive... Nisam sudjelovao u bilo kakvom nasilju. Sigurno je da onaj tko provodi nasilje ne drži ruke u džepovima', objasnio je Ćosić.