najavljuju borbu

MOL razočaran presudom: Radi se o nepoštenom suđenju, Hernadi ima povjerenje MOL grupe

30.12.2019 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon što je izrečena nepravomoćna presuda u slučaju Ina-MOL, prema kojoj je Ivo Sanader osuđen na šest godina, a Zsolt Hernadi na dvije godine zatvora zbog primanja, odnosno davanja mita, oglasio se i MOL

MOL u priopćenju kaže kako su 'razočarani' jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu zaključeno kako nije bilo prijestupa službenika MOL grupe.

'Sudsko vijeće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog suca došlo je do uvjerenog i jednoglasnog zaključka kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera. Taj međunarodni tribunal također je zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije. Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe Robert Ježić potpuno nepouzdan svjedok. Razočaravajuće je stoga što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci neovisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo te da se ova presuda temelji na jednom svjedoku, koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim', stoji u priopćenju MOL-a.

U MOL-u su uvjereni da se radi o 'jednako nepoštenom suđenju kao i 2013. godine'.

'Ustavni sud Republike Hrvatske 2015. godine zaključio je da su počinjene višestruke grube postupovne pogreške i obavezao Županijski sud u Zagrebu na ponovno pokretanje sudskog postupka. U tom smislu pozivamo se i na odluku Suda pravde u Budimpešti iz 2018. godine, kojom je utvrđeno kako je povrijeđeno pravo na pravično saslušanje i nije osigurano nepristrano razmatranje slučaja. MOL i dalje inzistira na svim dosadašnjim argumentima i oštro odbacuje bilo kakav navod o neprimjerenom poslovanju te će se nastaviti braniti od svih optužbi o nezakonitom postupanju', poručuju.

Što se pak tiče Zsolta Hernadija, koji je predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a, u toj tvrtki kažu da on ima povjerenje svih odbora MOL grupe.

'Strategija MOL-a prema INA-i ostaje neizmijenjena, pokazali smo to 2010. godine, kada je MOL spasio INA-u od bankrota, dok je prošli tjedan MOL odobrio odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji u iznosu od četiri milijarde kuna', zaključuju u MOL-u.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Nenad Bjelica, Massimo, braća Sinković, Gordan Jandroković…