NOVA MILANOVIĆEVA PRESSICA

'Moja obitelj trpi jer ne radi ništa za državu'

21.03.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer Zoran Milanović izvijestio je da mu je šef kabineta Tomislav Saucha ponudio ostavku, ali ju je on odbio jer je uvjeren u njegovu nedužnost. Saucha je navodno htio otići da ne našteti ugledu Vlade nakon što je u javnost izbila afera u kojoj je javno poduzeće Plinacro, između ostalih, angažiralo odvjetničko društvo u kojem je partner (suvlasnik) odvjetnica i Sauchina supruga Ivana

Milanović će se uskoro obratiti i 'nogometnoj javnosti'

Za 16 sati Milanović je najavio novu presicu s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom i nogometnim izbornikom Igorom Štimcem oko sutrašnje utakmice Hrvatske i Srbije.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da se informirao o aferi i utvrdio da za Vladu nema štete od angažmana za Plinacro odvjetničke tvrtke u kojoj je Ivana Saucha partnerica s oko 23 posto udjela. 'Saucha je potpuno nedužan i tu ostavku neću prihvatiti. Njegov ugled ni ugled Vlade nisu tu apsolutno ničime ugroženi. O ugovoru o kojem pišu novinari on nije ništa znao, a ja još manje', naglasio je premijer koji se ne želi zbog medijske paljbe, koja je navodno potresla njegova suradnika, odreći još jedne osobe u Vladi.

ČAK NI PREMIJER NE MOŽE DO ŠEFA NADZORNOG ODBORA PLINACROA

Kazao je da je na sve načine pokušao doći do odvjetnika Ive Družića, predsjednika Nadzornog odbora Plinacroa, ali da ga i dalje ne može dobiti. Nije mu isključen mobitel, ali ne javlja se na njega ni Milanovićevim tajnicama.

Rekao je da će Družić morati stati pred novinare i objasniti neke stvari. 'Savjest mi je čista, kao i mom kolegi, a odluka o angažmanu odvjetničke firme je bila kolektivna i na prijedlog Družića. Time se bombastično manipulira, ali tu nema sukoba interesa', rekao je Milanović.

Milanović je rekao da Družića smatra uglednim i stručnim čovjekom te pretpostavlja da je odvjetničko društvo 'Gajski, Prka, Saucha i Partneri' odabrao jer je htio neovisnu pravnu analizu u provjeravanju određenih ugovora koje Uprava potpisuje, a pravna služba Plinacroa je, kaže, pod utjecajem Uprave i dužnost je Nadzornog odbora da ih provjerava.

Vodi li se podzemni rat HNS-a i SDP-a?

Premijer Zoran Milanović rekao je na konferenciji nakon Vlade da ima vremena i da neće ograničavati broj novinarskih pitanja pa su ga tako, između ostalog, pitali i je li na djelu podzemni rat između SDP-a i HNS-a jer afere izlaze iz ta dva tabora? Milanović je na to odgovorio: 'Za mene postoji vodstvo HNS-a a ti su Radimir Čačić, Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak s kojima surađujem sjajno. Da mogu birati, baš bi takve suradnike izabrao. Ovi na nižoj razini nisu visoka politika. Ljude u Plinacrou ne poznajem, vidio sam ih jednom. S Čačićem sam im rekao što od njih očekujem i to nema veze sa strankama.'

s Ljubljanskom bankom posluju. Imaju klijente iz inozemstva, zastupaju klijente u poreznim sporovima s državom, nastupaju protiv države. To me podsjeća na primjer supruge birtanskog premijera Tonyja Blaira, Cherry, koja je bila odvjetnica i nastupala je protiv države', kaže Milanović i dodaje da nema odgovor na pitanje što ako netko takav dobije spor protiv države.

'Tu, naravno, nema nikakvog sukoba interesa jer Saucha, čak i da je znao, nije formalno u poziciji da odlučuje o tome, o tome odlučuje Nadzorni odbor Plinacroa. Međutim, nije ni znao, veze s tim nema nikakve. I ovakva pitanja će se otvarati u budućnosti i tu moramo biti saveznici. Dakle, može netko htjeti biti senzacionalist, ali ovo nije sukob interesa', kaže Milanović.

'MOJA OBITELJ TRPI JER NE RADI NIŠTA ZA DRŽAVU'

Milanović je rekao da jedino može apelirati da se svi koji su u rodbinskim vezama s dužnosnicima, maknu iz javnog prostora: 'To vrijedi za moju obitelj. Kod mene ima nekoliko ljudi koji se bave privatnim poslovima i građevinom, a ne rade ništa za državu. Trpe zbog ovoga svega. Moja supruga ne prima nikakvu naknadu za povjerenstva u kojima sudjeluje, iako joj je to posao i radno vrijeme. Mada se to nekada naveliko radilo.'

Naprosto treba jasno podvući crtu i utvrditi kriterije koje još nemamo i dobro je da se o tome piše. A interesantno je provjeriti i koje su odvjetničke tvrtke prethodnih godina imale astronomske ugovore u paušalu, astronomske u milijunima, s tim državnim poduzećima! Vlasnici ili partneri tih društava su sada ustavni suci!' ustvrdio je premijer. Kada su ga novinari pitali tko su ti ljudi, Milanović je samo poručio novinarima: 'Zaradite plaću!'

ZLATKO TARITAŠ ĆE USKORO DATI OSTAVKU?

Aferu sa suprugom ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš, Milanović je ocijenio nedopustivom. Naime, ministričin suprug je na natječaju prošle godine dobio posao u Plinacrou i to, navodno, ispituje policija.

MILANOVIĆ O PLINACRO-U
'Pričekajmo dan dva. Ovo što vam govorim je istina mislim, kao i sve drugo što vam govorim. To su za mene ozbiljni prijestupi i tako ne može. Pa da mi je brat!'

Milanović kaže da je razgovarao s ministricom: 'Ona je reagirala kako bih samo mogao poželjeti, sada je na njima da odluče, ali ja sam optimističan.' Dakle, dao je naslutiti da njezin suprug neće zadržati posao.

Dao je naslutiti i da je Janaf ili Plinacro, nije htio reći koja tvrtka, spriječio proračunski nadzor Ministarstva financija i indirektno najavio da će uskoro biti rješenja problema u tim poduzećima.

MILANOVIĆ ŽELI SMIJENITI LJUDE U JANAFU I/ILI PLINACRO-U?

'Govorim vrlo ozbiljne stvari i to neću tolerirati. Oni koji krše zakon neće nitko spasiti. Ni jedna stranka ni jedan predsjednik i tu nema cijene koju nisam spreman platiti. Znam što radim, to namjerno radim. Pa će vam reći istinu ili neistinu. Ovo je sve test vjerodostojnosti svih tih ljudi' rekao je Milanović i dodao da će ovih dana donijeti odluke: 'Imam problema s nekim ljudima, to ja zovem opstrukcijom. Nemam problema s Vesnom Pusić, Radimirom Čačićem ili s Ivanom Vrdoljakom, nego s ljudima koji su ovo malo neozbiljno shvatili, a imaju priliku voditi sustave koji su samoreproducirajući. Dakle oni su profitni, oni zarađuju jer nemaju konkurenciju i nemaju velike troškove. Vidite kako je lijepo raditi u tim poduzećima', rekao je Milanović.

Prema našim informacijama, djelatnici Ministarstva financija spriječeni su na ulasku u prostorije Janafa.

Upitan kako misli zaustaviti 'kokošinjac' koji se događa u Plinacrou jer je tamo policija a jedni o drugima puštaju informacije poput one o suprugu Mrak Taritaš, Milanović je rekao kako ne misli da je to kokošinjac, ali kako zna da ima nepravilnosti i da nije zadovoljan kako to funkcionira. 'Pričekajmo dan dva. Ovo što vam govorim je istina mislim, kao i sve drugo što vam govorim. To su za mene ozbiljni prijestupi i tako ne može. Pa da mi je brat!'