POLANČEC O PRLOGU:

'Moj kum je samo dobar organizator'

21.01.2010 u 10:08

Bionic
Reading

U ovom trenutku doista ne znam što se mom kumu u kaznenoj prijavi stavlja na teret. Koliko znam, poslovi koje je Prlog radio s Podravkom nisu bili tako veliki kako se prikazuje, ispričao je Damir Polančec za Jutarnji list

Na pitanje kako gleda na optužbe protiv svog kuma Nevija Prloga, Polančec je ustvrdio da mu je teško povjerovati u takve optužbe.

'I sam sam bio direktor nabave, a potom član Uprave zadužen i za nabavu, pa znam kakve su procedure. Neprihvatljivo mi je da bi bilo tko mogao dobiti milijunski posao, a da na pozivnom natječaju nije prikupljeno više ponuda. Koliko znam, poslovi koje je Prlog radio s Podravkom nisu bili tako veliki kao što se prikazuje, on je poslove dobivao kada je njegova ponuda bila najpovoljnija. Ali, istražna tijela moraju odraditi svoj posao', rekao je bivši ministar gospodarstva.

Za njega nema ništa sumnjivo u tome da netko dobije posao, a da onda uzme kooperante da to obave. Ali, dobiti posao pa angažirati kooperante za njegovo izvršenje, kaže Polačenc za Jutarnji list, bio bi krimen kada taj posao ne bi dobio u nadmetanju s drugim konkurentima.

'No, inženjering odnosno povezivanje više različitih tvrtki za rad na jednom složenijem projektu sigurno nije kažnjivo nego je, po meni, znak sposobnosti organiziranja', istaknu je Polačec.

Polančec se pita zašto nitko ne problematizira gradnju koprivničkog pročistača otpadnih voda. U tom projektu je 2003. godine na javnom natječaju posao dobila zagrebačka Tehnika, ali su se ostali ponuđači žalili pa je saborska komisija za kontrolu javne nabave poništila natječaj. Raspisan je drugi u kojem je Tehnika opet odabrana kao najpovoljniji ponuđač, ali ovaj put cijena za taj posao više nije bila 99 nego 66 milijuna kuna.

U drugom krugu, tvrdi Polančec, neke su se tvrtke žalile pa je u trećem krugu Grad Koprivnica direktnom pogodbom sklopio posao s tvrtkom Astra International, koja je u tom trenutku među svojim zaposlenicima imala samo jednoga građevinskog stručnjaka, a nije imala građevinsku operativu. Astra je nakon zaključenja ugovora na 75 milijuna kuna uzela samo jednog kooperanta - zagrebačku Tehniku, koja je pročistač i sagradila.

'Prema informacijama koje sam dobio, Astra je pritom zaradila 12 milijuna kuna od poreznih obveznika i građana Koprivnice. To, eto, nije nikome sumnjivo, to nije kriminal... Toliko o nultom stupnju tolerancije na korupciju', rekao je Polančec.