DUŽNOVIĆEV ODVJETNIK

'Moj klijent u banci je pucao u panici'

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 07.05.2010 15:08
  • Objavljeno 07.05.2010 u 13:22
Kazimir Dužnović

Kazimir Dužnović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Ivan Plevko tvrdi da je jasno utvrđeno kako je Dužnović počinio svih devet kaznenih djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret

Prepričao je tragični događaj od 5. svibnja 2009. kada se Dužnović u trenirci i s kalašnjikovom u sportskoj torbi pojavio u banci, zaprijetio svima i od ustrašenih službenica uzeo gotovinu. U tom trenutku se pojavila prva policijska ophodnja, a on je iz automata započeo paljbu s nedvosmislenom namjerom da ih usmrti, tvrdi tužitelj.

'Grbavca je nažalost i uspio ubiti, a vještačenjem je potvrđeno da se hitac zrna s čeličnom jezgrom odbio od zida i rikošetirao u tijelo mladog policajca', kazao je tužitelj.

'Činjenica je da su na odjeći ubijenog pronađeni kemijski elementi koji upućuju na to da se nije moglo raditi o nekom drugom metku', dodao je tužitelj, odbacujući tvrdnje obrane da je Grbavac ubijen u 'prijateljskoj vatri'.

Podsjetio je i da je tijekom pljačke u banku ušla majka s blizancima u kolicima te da je u krugu banke bilo mnoštvo civila koji su mogli nastradati od Dužnovićevog metka. Također je podsjetio na bračni par u čiji je automobil Dužnović pucao.

Grbavac je nakon izlaska iz banke u Ulici Jakova Gotovca pucao na drugu policijsku patrolu, prilikom čega je teško stradao policajac Jadranko Certin, kojega su liječnici spasili izuzetnim naporima. 'Certin će cijeli život snositi posljedice toga događaja', rekao je tužitelj.

Dužnovićev odvjetnik Krešimir Krsnik pak tvrdi da u cijelom slučaju nije bilo kvalitetnog medicinskog i balističkog, a kamoli kombiniranog vještačenja. U istrazi se, kaže, nisu obavila vještačenja metaka s mjesta zločina, a pištolji policajaca su izuzeti tek šest mjeseci kasnije.

Kazao je i da obrana nikada nije tvrdila da je Grbavac stradao od 'prijateljske vatre', nego samo da ga nije ubio Dužnović. Dio odgovornosti Krsnik je prebacio i na policiju: 'Da su se poštivala pravila policijske struke, to se ne bi dogodilo. Zna se kako se ponaša u takvim slučajevima. Policija bi osigurala prostor oko banke i pregovarala s Dužnovićem.'

Zbog toga je rekao da će bez obzira na presudu podnijeti 'neke kaznene prijave'. Krsnik ističe da ne želi umanjiti Dužnovićevu odgovornost, ali da mora braniti njegova ljudska i zakonska prava, da ne odgovara za nešto što nije počinio. 'Dužnović je mlad i treba živjeti', naglasio je Krsnik.

Ocijenio je i da su provedena balistička vještačenja, prema kojima je Grbavac stradao od odbijenog Dužnovićevog metka, 'u najmanju ruku znanstvena fantastika', jer su 'svi relevantni stručnjaci' potvrdili da rikoše pod takvim kutom nije moguć.

Krsnik je sud molio za razumijevanje u određivanju kazne te je rekao da se Dužnovića treba osloboditi za ubojstvo mladog policajca. 'Dužnović je pucao u stanju panike! Bio je pod utjecajem teških lijekova koje koristi od 10. godine života, i to u kombinaciji s alkoholom. On se ne sjeća cijelog događaja', rekao je Krsnik. 'On je ipak ljudsko biće, ima samo 26 godina i svjestan je da će mnoge godine provesti u zatvoru', zaključio je Krsnik.

Dužnović je na kraju kratko kazao da se kaje za sve što mu se stavlja na teret te da se osjeća odgovornim, kako je rekao i na početku suđenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi