NITKO NEĆE S 'GLAVAŠEVCIMA'

Moguća velika koalicija protiv HDSSB-a u Osijeku

18.02.2013 u 17:58

Bionic
Reading

Važnije stranke u Osijeku obećavaju da postizborno i predizborno neće koalirati s HDSSB-om, strankom na vlasti u gradu i županiji, čiju politiku smatraju destruktivnom, svađalačkom i promašenom. Biljana Borzan, šefica lokalnog SDP-a, kaže da je ta stranka do sada odbijala suradnju s HDSSB-om i da će tako nastaviti, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Damir Kramarić radije bi u koaliciju s 'crnim vragom', a laburist Jaroslav Pecnik od oporbenjaka traži da javno obećaju da neće sklapati nikakve sporazume sa strankom ratnog zločinca Branimira Glavaša

Borzan smatra da je HDSSB grad i županiju odveo u gospodarsku i društvenu izolaciju neprestanim optuživanjem svih neistomišljenika u Vladi, Saboru i Osijeku, što je kulminiralo od početka godine približavanjem datuma lokalnih izbora. 'Osijek nema nijedan projekt. Cilj SDP-a je dobrobit Osijeka suradnjom i otvorenošću prema novim idejama, a ne obrnuto neutemeljenim optuživanjem', rekla je Borzan, koja kao mogućnost suradnje nakon izbora vidi jedino u nazorski sličnim strankama poput Laburista.

Ne dvoji ni HDZ-ov kandidat Damir Kramarić. 'Pokrenuli smo inicijativu protiv politike izolacije kojom je HDSSB od grada napravio palanku, s četiri tisuće izgubljenih radnih mjesta, grad slučaj koji im jedino služi za njihove džepove i 'za svoje'. S takvima ni u primisli, odnosno radije s crnim vragom', izričit je Kramarić. Kao bivši HDZ-ovac, podsjetio je Kramarić, Branimir Glavaš zajedno s današnjim najbližim suradnicima na stranačku vlast doveo Ivu Sanadera. 'Drmić je priznao da je krao glasove za Sanadera. Šišljagić je držao ljestve kliki.'

Jaroslav Pecnik Laburistima je svoju kandidaturu uvjetovao jasnim stavom prema HDSSB-u. 'To je stranka koja uništava Slavoniju i Baranju, koja uništava Osijek. Stranka ratnog zločinca i stranka bez principa. Takvi meni ne trebaju', rekao je Pecnik, koji smatra da je to stranka koja grad drži kao taoca 'jedne politike, jedne stranke i jednog čovjeka koji su najodgovorniji za posvemašnju devastaciju grada, privrednu stagnaciju i političku izolaciju regije'.

Pecnik se u koaliciji s HDSSB-om također ne vidi ni kao bivši izvjestitelj Hrvatskog helsinškog odbora kršenjem ljudskih prava, posebice 1990-ih kada su se dogodili zločini nad osječkim civilima, poznatiji kao 'selotejp' i 'garaža', kojima je rukovodio Glavaš. Pecnik ne može prihvatiti ni činjenicu da odluke o gradskoj i županijskoj politici donose sastanci u zatvoru u Mostaru, gdje Glavaš robija, a da gradske i županijske institucije funkcioniraju kao demokratska fasada.

Predsjednik lokalnog HNS-a Zoran Ranđelović
nije toliko određen. Značajnim rušenjem ugleda Glavaševe stranke smatra nedavno nanizane skandale sa zapošljavanjem nekoliko članova rodbine Josipa Vrbošića, bivšeg liberala nakon njegova prelaska u HDSSB, pokušaj zapošljavanja dvoje ekonomista u hitnoj medicinskoj pomoći izvlačenjem kuverti umjesto ocjenom stručnosti, afere s trošenjem novca u osječkom Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravstvo.

To ipak nije dovoljno da Ranđelović zauvijek prekriži HDSSB, iako sa SDP-om zajednički kandidira Ivicu Vrkića. 'HNS je trenutno u koaliciji s HDSSB-om na lokalnoj razini. Ne možemo se potužiti na dosadašnju suradnju', kaže Ranđelović, u trenutno dosta nezgodnoj dvojakoj situaciji, jer kao koalicijski partner sudjeluje u vlasti dok predizborno ruši tu vlast sa strankom s kojom koalira.

Gordan Matković
osobno ima vrlo negativno iskustvo s HDSSB-om, u koji je prešao s pripadnicima svoje 'nezavisne liste računajući da će dobiti treće mjesto na listi za Sabor, a završio na petom. Sada, kao kandidat HSS-a i HSP-a Ante Starčevića ipak nije jasno određen prema svojim protivnicima. 'Želimo promjenu ove vlasti u Osijeku, ali ne mogu reći što će biti nakon izbora', rekao je Matković.

Izjavu Ante Đapića
, nezavisnog kandidata nismo dobili do zaključenja teksta, ali koliko su topli njegovi odnosi s HDSSB-om, možemo saznati iz nedavne izjave da 'Bubalo bubeta', prije nego što mu je potpredsjednik HDSSB-a poručio da je u mandatu Osijekom vladao kao 'Al Đapone'.

HDSSB-ovci su prošli tjedan poručili da su svi oporbeni političari u gradu 'interesno udruženi u antihadeesesbeovskoj histeriji'.