TVRĐAVA EUROPA

Mogu li Sarkozy i Berlusconi vratiti granice u EU?

27.04.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i talijanski premijer Silvio Berlusconi teško da će srušiti Schengen ili uopće u njega unijeti neke promjene, smatraju naši ugledni analitičari međunarodnih odnosa Damir Grubiša i Vlatko Cvrtila

Sarkozy i Berlusconi su pod pritiskom izbjeglica iz sjeverne Afrike lako pružili jedan drugome ruku i zaključili da je potrebno mijenjati Schengen, a pritom su zaboravili da im je za uspjeh takve akcije potrebna podrška ostale 21 zemlje članice (Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rumunjska i Bugarska su izvan Schengena) tog europskog prostora bez granica.

'Oko promjene Schengena se moraju usuglasiti svi, što nije lako, jer vežu ih brojne procedure i o svemu treba pregovarati. Isto tako, ovisi hoće li to što predlože ostalima biti dobro ili loše', rekao je Grubiša.

Cvrtila smatra da će teško dobiti pristanak ostalih zemalja da se zbog problema sjevernoafričkih izbjeglica mijenja Schengen, jer je riječ o političkom problemu, a ne samo gospodarskom ili socijalnom.

'Pronaći će se drukčiji modeli za rješenje problema izbjeglica na kojima se već radi. Europska unija ima konzistentnu politiku o pitanju izbjeglica, ali očito ne dovoljno preciznu, pa se zna različito tumačiti', objasnio je Cvrtila.

U medijima se kalkulira da su ovakve inicijative pukotine u zidu zvanom Europska unija. Grubiša kaže da to nije ništa problematično, jer je EU stvorena na konsenzusu pa zbog toga ima na tisuće pukotina i tisuću inicijativa. Što se tiče Hrvatske, tu također ne bi trebalo biti nikakvih implikacija na naš pristupni proces. Ali kao zemlja koja se nalazi na specifičnom geografskom položaju, trebamo biti zainteresirani za pitanje europske politike prema izbjeglicama jer nismo daleko od sjeverne Afrike, a s istoka pristižu Kurdi, Kinezi i Afganistanci. 'Zbog toga bi bilo apsolutno lijepo da smo već članica EU-a i da možemo aktivno za stolom štititi naše interese', mišljenja je Cvrtila.

Hrvatska se teško borila s pokušajima zaustavljanja vala brojnih izbjeglica, objašnjava Cvrtila, koje su koristile našu zemlju u tranzitu, posebno kada je Srbija imala otvoreni vizni sustav s Kinom i BiH s nekim islamskim zemljama izvoznicama terorizma.

'Kada se nađemo u okviru EU-a, to će biti druga priča. Dobit ćemo drugačiji kapacitet', kaže on.