VUKOVAR, A NE BUKOBAP

Mogu i japanski i kineski natpisi, ali ćirilica ne!

19.01.2013 u 14:53

Bionic
Reading

U organizaciji Uruge ratnika hrvatskog obrambenog rata danas je na središnjem vukovarskom trgu održan prosvjed pod nazivom 'Vukovar nikada neće biti – Bukobap'

Poslije održanih kratkih govora predstavnika gradova iz Hrvatske koji su se odazvali prosvjedu, Petar Janjić, predsjednik Udruge, pročitao je zahtjeve koji će biti proslijeđeni Vladi, Saboru i predsjedniku RH kako bi se spriječilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru. S prosvjeda je zatraženo da Vlada RH donese hitnu odluku o odgodi uvođenja ćirilice u Vukovar, kao i da nakon toga Sabor donese moratorij od 20 godina na mogućnost uvođenja dvojezičnosti.

Traže od Državne uprave i MUP-a da se izvrše provjere točnog broja Srba u Vukovaru, kao i da MUP postupi po svim podnesenim kaznenim prijavama radi počinjenih ratnih zločina u Vukovaru.

'Tražimo da u roku od 15 dana dobijemo pisani odgovor. Ako ne dobijemo pisani odgovor, Udruga ratnika će pristupiti organiziranju Nacionalnog obrambenog pokreta u okviru kojega će iskoristiti sva demokratska sredstva za rušenje vlasti. Provest će se kao četnici '91 godine', rekao je Janjić.

Uz poneku psovku i pjesmu s pozornice se moglo čuti i kako ćirilici poslije svih stradanja, rušenja i razaranja nema mjesta u Vukovaru. Govornici su poručili i da svi oni koji žele učiti ćirilicu mogu to učiniti na dopunskim nastavama ili, pak, preko granice. Čulo se i da poslije svega u Vukovaru mogu postojati japanski ili kineski natpisi, ali ćirilični nikad.

'U Vukovaru je izvršen ekocid, kulturocid i genocid. Zato recimo ćirilici NE u Vukovaru', poručio je Janjić koji je osudio i prošlotjedni posjet premijera Zorana Milanovića Beogradu. Rekao je da poslije izjava da će Hrvatska pomoći Srbiji u pristupnim pregovorima s EU, Milanović bolje da se nije ni vraćao iz Srbije. Na današnjem skupu okupilo se nekoliko stotina građana, a bilo je primjetno i iznimno jako policijsko osiguranje.

Cijeli skup je i sniman. Maja Barbarić, zadužena za odnose s medijima u PU, rekla je da će se snimka cijeloga skupa svakako pregledati i da će u ovisnosti od onoga što se na njoj vidi i čuje odlučiti hoće li ili neće pokretati nekakve dalje istražne radnje.

Komentirajući sve izrečeno na današnjem skupu, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da stožer s ovim skupom nema ništa i da su se još i ranije ogradili od njega.

'Ovaj prosvjed nije podržala ni Koordinacija braniteljskih udruga, kao ni sam Stožer. Znali smo da će to biti otprilike ovako i nije nas ništa iznenadilo. Stožer ne želi takve priče niti scenario. Ne zagovaramo da bilo kome padne dlaka sa glave. Na prosvjedu Stožera, koji je najavljen za 2. veljače, očekujemo sasvim drugačije nastupe i argumente', rekao je Josić.

>>V. Bosanac: Tolerantna sam, ali ćirilica u Vukovaru nije prihvatljiva