UZAVRELA SITUACIJA

Pogledajte dramatičnu snimku prepada kosovskih specijalaca zbog kojeg EU hitno šalje Mogherini u Beograd

27.03.2018 u 14:54

Bionic
Reading

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u utorak poslijepodne dolazi u Beograd te će se dan nakon brutalnih scena uhićenja direktora Ureda za Kosovo i Metohiju pri srbijanskoj vladi Marka Đurića sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali na temu nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Predstavnici kosovskih Srba pak dan nakon incidenta najavljuju izlazak iz kosovske vlade te formiranje Zajednice srpskih općina

'Odluka je donesena jednoglasno. Srpska lista će izaći iz kosovske vlade, a zatim će početkom idućeg mjeseca sama početi formirati Zajednicu srpskih općina na Kosovu i Metohiji', rekao je Goran Rakić, šef Srpske liste koju podupire službeni Beograd, dodajući kako su o svojoj odluci obavijestili predsjednika Vučića i za to dobili njegovu podršku.

'Srpska lista će izići iz vlade privremenih institucija i nećemo davati podršku. Mi znamo da će se oni (kosovski Albanci) ujediniti, lako se oni ujedine kada su u pitanju interesi protiv Srba. Ali i mi ćemo se ujediniti i ostat ćemo dolje (na Kosovu) i braniti svoje domove. I nikakva policija, ROSU ili Eulex, neće nas otjerati s tih prostora', rekao je Rakić na tiskovnoj konferenciji održanoj dan nakon što su kosovske vlasti uhitile direktora Ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade Marka Đurića koji je doputovao u Kosovsku Mitrovicu unatoč zabrani kosovskih vlasti.

Rakić je jučerašnju akciju specijalne policije ROSU u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, tijekom koje su po srpskim izvorima ozlijeđene najmanje 32 osobe, ocijenio kao 'probu kako da osvoje sjever Kosova', većinski naseljen Srbima te je naglasio kako ga raduje to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbija više neće dozvoliti 'nikakvu Oluju niti novi Bljesak'.

Sunarodnjacima na Kosovu Rakić je poručio da Srpska lista ima podršku vlade Srbije i ponovio apel Srbima koje Albanci pozivaju da budu dio vojske Kosova.

Ionako uzavrela situacija na Kosovu u ponedjeljak je dosegla kritičnu razinu nakon što je uhićen i potom protjeran direktor Ureda vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Nakon Đurićeva protjerivanja predstavnici kosovskih Srba najavili su izlazak iz kosovske vlade, navodeći kako je nemoguć dijalog između dva naroda zbog najnovijih događaja.

Đurićevu uhićenju i protjerivanju prethodio je bezuspješan briselski sastanak srbijanskog predsjednika Vučića i njegovog kosovskog kolege Hashima Thacija te visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini kao medijatorice. Vučić se, naime, požalio da Priština već pet godina nije ispunila obveze iz briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO) i poručio kako 'Srbija ne može ukinuti samu sebe da bi netko bio zadovoljan'.

Ulje na vatru dolila je odluka o održavanju sastanka kosovskih Srba u Kosovskoj Mitrovici, na kojem je pored Đurića sudjelovao Vučićev glavni tajnik Nikola Selaković. Kosovske vlasti zabranile su Đuriću i Selakoviću dolazak u Mitrovicu, no oni su zabranu ignorirali, nakon čega su u prostorije u kojima se održavao sastanak nasilno upali kosovski specijalci i uhitili Đurića bacivši prethodno dimnu bombu.

Kosovski specijalci su Đurića potom koristeći silu priveli na ispitivanje u Prištinu te mu je sudac za prekršaje izrekao mjeru protjerivanja s teritorija Kosova jer je u Kosovku Mitrovicu stigao bez dopuštenja tamošnjih vlasti. Đurić je nakon protjerivanja predan srbijanskim vlastima na graničnom prijelazu Merdare, a kasnije je posvjedočio kako su ga kosovski policajci čitavo vrijeme privođenja tukli, pa čak i snimali selfieje s pretučenim srbijanskim dužnosnikom.

Uhićen Marko Đurić Autor: Youtube

Srbijanski predsjednik Vučić je zbog najnovijih kosovskih događanja sazvao hitni sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost, najavivši kako će svi odgovorni za Đurićevo uhićenje morati odgovarati. Pritom je optužio Eulex za prešutno podržavanje brutalnog Đurićevog uhićenja i, kako je kazao, 'otmice' državnog dužnosnika.

  • +8
Predsjednik Vučić obratio se javnosti vezano uz Kosovo i Metohiju te populacijsku politiku Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Đurićevo protjerivanje bila je kap koja je prelila čašu za predstavnike kosovskih Srba pa su u ponedjeljak navečer objavili kako izlaze iz kosovske vlade, navodeći da 'daljnji dijalog nema nikakvog smisla', prethodno o svojoj odluci obavijestivši Vučića.

O najnovijem kosovskom incidentu Bruxelles je obavijestio kosovski predsjednik Thaci te je o svemu razgovarao s visokom predstavnicom Mogherini, nakon čega su oboje izrazili žaljenje zbog incidenta i pozvali na mir i smirivanje tenzija koja rastu iz sata u sat, osobito nakon što je nedavno u atentatu ubijen čelnik kosovskih Srba Oliver Ivanović.