LUKA BEBIĆ

'Mogao bih se i osobno pojaviti na Facebooku!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2010 14:42
  • Objavljeno 14.05.2010 u 14:22
Luka Bebić

Luka Bebić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Lisabonskim ugovorom nacionalni parlamenti postaju važniji u donošenju odluka koje će utjecati na cjelokupno članstvo Unije, ocijenio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji u petak sudjeluje na godišnjoj Konferenciji predsjednika parlamenata EU-a

'Lisabonskim ugovorom nacionalni su parlamenti dobili novu dimenziju i snagu u donošenju odluka i pojedinih zakona koji će se odnositi na cjelokupno članstvo Unije', rekao je Bebić u izjavi za hrvatske novinare nakon plenarne sjednice posvećene Lisabonskom ugovoru i interparlamentarnoj suradnji.

Objasnio je da će Europska komisija ubuduće biti informiranija o stajalištima pojedinih vlada.

Lisabonski ugovor, dodao je, operacionalizira funkcioniranje sustava i uspostavlja komunikaciju između Europske komisije, Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata.

'To je uslijedilo kada je utvrđeno da postoji jedan demokratski deficit između građana, tj. nacionalnih parlamenata, i onoga što donosi Europska komisija kao svoje odluke', rekao je predsjednik Sabora.

Osvrnuo se na nove tehnologije da bi se ta komunikacija poboljšala i kazao da se Hrvatski sabor uz pomoć mađarskog parlamenta priprema za osposobljavanje stručnih službi, najavivši da bi se i osobno mogao pojaviti, primjerice, na Facebooku.

Izrazio je i nadu da bi koncem godine Hrvatska mogla dobiti svog službenog predstavnika u Europskom parlamentu.

Predsjednik Sabora je nakon plenarne sjednice zajedno s ostalim predsjednicima nacionalnih parlamenata EU-a, predsjednikom Europskog parlamenta i predstavnikom Europske komisije te Turske i Makedonije kao zemljama kandidatima za članstvo u Uniji, primljen u audijenciju kod kralja Carla XVI. Gustafa i kraljice Silvije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi