SUĐENJE U OSIJEKU

Modrićeva punica promijenila iskaz, Mamić bijesan napustio sudnicu

03.07.2017 u 11:22

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za malverzacije u Dinamu na osječkom Županijskom sudu Zdravko Mamić napustio je sudnicu tijekom ispitivanja svjedokinje, punice Luke Modrića

Zdravko Mamić napustio je sudnicu tijekom ispitivanja svjedokinje Vesne Juraić, punice Luke Modrića, bez odobrenja suca Darka Krušlina.

Mamić je napustio sudnicu u trenutku kada je svjedokinja na upit Uskoka promijenila iskaz o ugovorima Luke Modrića o transferu između NK Dinamo i Tottenhama te aneksa ugovora između igrača i nogometnog kluba kojim se regulira transferno oštećenje.

'Ne znam zašto sam Uskoku spominjala razdoblje od srpnja 2008. Mislim da se tada spominjalo to razdoblje pa sam zato odgovorila na taj način', pojasnila je Juraić koja je radila kao voditeljica računovodstva NK Dinamo od 1996. do sredine 2009. godine, ali je od sredine 2008. godine rjeđe dolazila na posao zbog osobnih razloga.

Ti povremeni dolasci su se, kako je rekla, protegnuli do sredine 2009., kada je prestala raditi u Dinamu.

  • +11
Nastavak suđenja Mamiću u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Juraić je objasnila kako je, prema temeljnici koju je sačinila, obveza Tottenhama prema Dinamu za isplatom transfera nastupila 30. lipnja 2008. godine, a obveza Dinama prema igraču Luki Modriću dospijevala je 15. kolovoza 2009.

'Ne znam zašto je obveza Dinama prema Luki Modriću nastupila tek 2009.', rekla je Juraić te dodala da o aneksu s Lukom Modrićem nije razgovarala sve dok joj on nije dostavljen na knjiženje. Tada ga je pitala ima li on pravo na to i rekao joj je da ima.

Juraić, odgovorila je, nije ništa znala o građanskom ugovoru između Luke Modrića i Zdravka Mamića. O tome je doznala iz novina.

Na zahtjev obrane, a uz suglasnost tužitelja, pročitan je iskaz iz istrage nogometnog menadžera Nikkyja Arthura Vuksana koji je pozvan kao svjedok, ali nije došao. Pročitan je i raniji iskaz Petra Nikolića. Nakon čitanja iskaza sudac je pozvao Mamića u dvoranu, ali je on to odbio.

'Pokušat ću biti kirurški precizan: još jedanput se pokazalo da su na ovom suđenju duboko povrijeđena procesna i moja ljudska prava. Nevjerojatno je, u nedostatku iole mrvice nekakvog dokaza koji bi bio na strani Uskoka, koja je to silina pokušaja pritiska na svjedoka čim svjedok ne kaže ono što je tužiteljstvo zamislilo. Dolazi do pritiska i manipulacija i još kad na to dodate interpretaciju', kazao je Mamić poslije izlaska sa suda.

Kaže da on nikada nije vršio pritisak na svjedoke te kako ih je do sada saslušano 80 i da niti jedan nije rekao 'nijednu rečenicu' koja bi štetila njemu i drugim optuženicima.

Mamić: Od 80 svjedoka nitko nije rekao nijednu rečenicu na moju štetu

'Ja sam perfekcionist, kako moja djeca kažu - freak, ja neću nego po pravdi, ne po Mamićevoj pravdi, nego da se unese ono kako je svjedok rekao. Dok sam živ, ja ću protestirati i tražiti zaštitu mojih prava. Skandal je kada Luka Modrić govori ono što ne odgovara tužiteljstvu. Jedino u ovoj državi je normalno da svi govore protiv Mamića i onda će to biti jako dobro za sud i tužiteljstvo', dodao je.

Tvrdi da se toliko 'invazivnosti i pritisaka' nije vidjelo na svim suđenjima za ratne zločine zajedno.

Vjeruje da će presuda biti oslobađajuća i zaključuje da je ovaj proces poput onog Kafkina. 

Po odlasku s osječkog suda Zdravko Mamić je jednom Osječaninu na ulici koji mu je prišao dao 200 kuna. 

Mamićeva izjava nakon suđenja Izvor: tportal.hr / Autor: Ivana Barišić