BROJ ZARAŽENIH RASTE

Panika zbog virusa: Mnogi radnici s Pelješkog mosta su na odmoru u Kini, javila se i tvrtka koja ga gradi

22.01.2020 u 10:16

Bionic
Reading

Broj zaraženih novim tipom korona virusa (2019-nCoV) u središnjoj Kini popeo se na 440, a devet ljudi je umrlo, objavili su u srijedu državni kineski mediji. Novi virus otkriven je u gradu Wuhanu u središtu zemlje početkom prosinca prošle godine

Strah od epidemije se širi jer će milijuni Kineza ovog tjedna putovati svojim kućama na subotnju proslavu Nove godine.

Slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i izvan Kine, u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji, a u utorak je potvrđen i prvi slučaj u SAD-u. Virus se širi velikom brzinom pa je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvala krizni sastanak na kojem će biti raspravljeno radi li se o globalnoj zdravstvenoj krizi.

Novi virus spada u istu skupinu korona virusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS). U globalnoj epidemiji te bolesti 2002. i 2003. godine umrlo je gotovo 800 ljudi.

Od širenja virusa strahuje se i u Europi, pa tako i u Hrvatskoj.

Novinari Dubrovačkog vjesnika pitali su Marija Tevšića, glasnogovornika ogranka kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi Pelješki most, boje li se ondje 'kineske' upale pluća.

Tevšić je rekao da radnici na mostu dolaze iz svih pokrajina Kine, a da su sada mnogi na godišnjem odmoru baš zbog proslave Nove godine. Nada se, kako kaže, da se o njihovu zdravlju brine i provjerava ga država u kojoj rade.

>>> Broj oboljelih raste: Epidemiologinja objašnjava što je to korona virus i jesmo li izloženi opasnosti iz Kine

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdaje preporuke za Hrvatsku, a koje se mogu pronaći na njihovim web stranicama.

'Ukratko, važno je izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju; često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom; izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama. Putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke, a putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Wuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom liječniku i dati do znanja da su bili u Wuhanu', istaknuo je epidemiolog Mato Lakić, ravnatelj dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo, za Dubrovački vjesnik.