SAUDIJSKA ARABIJA

Koronavirus MERS odnio 175 života

20.05.2014 u 20:50

Bionic
Reading

Broj žrtava koronavirusa MERS-a u Saudijskoj Arabiji popeo se na 175 nakon dvaju novih smrtnih slučajeva, priopćilo je u utorak ministarstvo zdravstva te monarhije, najvećeg žarišta te bolesti koja je izbila 2012

Jedna osoba je umrla u Rijadu a jedna u Džedi, navodi ministarstvo na svojoj mrežnoj stranici dodajući da su obje osobe bile starije od 70 godina.

U priopćenju se napominje da je koronavirusom MERS-om zaraženo 540 osoba otkako se bolest pojavila u ovoj zemlji.

Osim u Saudijskoj Arabiji zabilježeni su slučajevi zaraze i u drugim zemljama, među kojima u Jordanu, Egiptu, Libanonu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Državama i Nizozemskoj, pri čemu je većina tih ljudi putovala ili radila u toj monarhiji.

Prošlog tjedna je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da neće proglasiti stanje "epidemije svjetskih razmjera" budući da nema dokaza o prenošenju virusa s čovjeka na čovjeka.

Ipak je dodala da se "stanje u javnom zdravstvu osjetno pogoršalo".

Koronavirus MERS se smatra ubojitijim ali manje zaraznim srodnikom virusa koji uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom (SARS) od kojeg je 2003. umrlo gotovo 800 ljudi.

Kao virus SARS-a i ovaj uzrokuje upalu pluća, povišenje tjelesne temperature, kašalj i dišne tegobe. Za razliku od SARS-a, uzrokuje i zatajenje bubrega.

Zasad nema lijeka za prevenciju koronavirusa MERS-a.