HSLS O LINIĆEVIM NAJAVAMA

MMF je postao peti član Kukuriku koalicije

25.10.2011 u 12:00

Bionic
Reading

‘Kad smo predstavljali program, rekli smo biračima: Ili HSLS - ili MMF? Sad je nova dilema: Ili HSLS ili Kukuriku i MMF? Nakon izjava Slavka Linića, čovjeka koji želi biti ministar financija i potpredsjednik nove vlade, očito je da je Kukuriku koalicija dobila i petog člana, a to je MMF’, upozorio je predsjednik liberala Darinko Kosor

Povod za održavanje medijske konferencije predsjednika HSLS-a Darinka Kosora bile su najave SDP-ovog potpredsjednika Slavka Linića po kojemu je pozivanje MMF-a u pomoć nakon uspostave nove vlasti neminovno te najave uvođenja poreza na imovinu.

‘Nema nikakve potrebe da se, sve dok možemo sami, pozivaju bilo kakve institucije sa strane, a posebno ne MMF. Uloga MMF-a u svijetu se u posljednjih 10 godina promijenila. Imao je puno neuspješnih akcija, pa ne vidim zašto bi Hrvatska trebala biti novi testni kunić’, upozorio je Darinko Kosor.

Istaknuo je da stranka kojoj je na čelu ‘vjeruje u promjene i želi smijeniti sadašnju vlast na čelu s HDZ-om i HSS-om’, no i jasno rekao da ‘ne želi da Hrvatska postane protektorat, a od Nove godine, osim onih koji su izabrani voljom naroda, Hrvatskom vlada MMF’.

‘Dolazak MMF-a bi značio i prodaju nacionalne infrastrukture, poput prodaje ili davanje u koncesiju Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma, odnosno prodaje JANAF-a. Nema nikakve potrebe da posljednje nacionalno bogatstvo prodajemo radi nekoliko postotaka kamata koje bi možda mogli dobiti od MMF-a’, odlučan je Kosor.

HDZ odluke donosi u Bruxellesu, a Kukuriku bi u Washingtonu

Po mišljenju predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, ni vladajuća ni oporbena koalicija ‘hrvatsku državu ne tretiraju kao suverenu’. ‘Ako glasate za HDZ i HSS, očito je da će ići po mišljenje u Bruxelles jer ne mogu sami donijeti nijednu odluku, a da se kao vazali ne konzultiraju tamo. Ako podržite lijevu koaliciju dobit ćemo MMF i ići ćemo po svoje mišljenje u Washington. Za HSLS sve odluke, pa i najteže, donosit će se u Zagrebu’, predizborno je poručio Kosor.

Upozoren da su na Linićeve izjave već reagirali neki čelnici Kukuriku koalicije, poput Branka Grčića i Radimira Čačića, Darinko Kosor je ustvrdio da očekuje i reakciju Zorana Milanovića

‘Sve dok Milanović, kao predsjednik SDP-a i kandidat za premijera, ne reagira, smatrat ću sve trikovima. Očito je da lijeva koalicija ima dva programa - jedan s kojim je izašla u javnost prije mjesec dana, a drugi drži ispod stola i sprema ga objaviti nakon izbora. To nije pošten odnos prema hrvatskim građanima’, smatra Kosor.

Osvrnuo se i na moguće uvođenje poreza na imovinu, rekavši kako je HSLS načelno protiv bilo kakvih novih poreza, uz tvrdnju da su čak i za ukidanje dijela postojećih poreza i svih parafiskalnih nameta.

‘Već postoji porez na imovinu, a to je komunalna naknada - na svaku garažu, zemljište, garažu, zemlju firme. To je hrvatski porez na imovinu, a zove se komunalna naknada i nije mala’, upozorio je, na kraju, Darinko Kosor.