NAKON 10 SATI

Mljekari nezadovoljni, ujutro odlučuju o blokadi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.10.2012 08:29
  • Objavljeno 24.10.2012 u 23:36
Mlijeko, krave (7)

Mlijeko, krave (7)

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon više od 10 sati, nezadovoljni mljekari i predstavnici prerađivača završili su oko 23,30 sati pregovore. Dogovor, zapravo, i nije postignut, jer su dvije najjače tvrtke iz mljekarske industrije ponudile najvišu cijenu od 2,43 kuna, a mljekari su pristali spustiti svoj zahtjev na tri i pol kune. Sutra će odlučiti o daljnjim potezima

Nezadovoljni mljekari ujutro će donijeti odluku hoće li blokirati uvoz mlijeka iz BiH i Srbije, jer nisu u potpunosti prihvatili ponuđenu cijenu koju su im ponudili iz mljekarske industrije.

Iako su tražili 4,05 kuna, pristali su na niži iznos, odnosno tri i pol kune po litru mlijeka, no otkupljivači nisu mogli dati više od 2,43 kuna. Ponudom mljekari nisu zadovoljni.

'Mljekarska industrija ponudili su korigirati cijenu sa 2,15 na 2,43 kuna, uz dodatak mjera koje smo obećali čime je značajno povećan iznos za mljekarski sektor. Možda to nije sukladno očekivanjima proizvođača, no i to je relativno korektna ponuda', rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina za Novu TV nakon sastanka.

Novinari su, inače, ostali 'iza čvrsto zatvorenih vrata' dvorane za sastanke Ministarstva poljoprivrede u kojoj su proizvođači i otkupljivači, uz posredovanje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, pokušavali doći do rješenja.

Ako ne pristanu na ponuđeno, mljekari su spremni na blokadu uvoza mlijeka, ne i prometa, na granicama prema BiH i Srbiji iz kojih i dolazi glavnina uvoznog mlijeka. Novu mjeru prosvjeda, nakon obustave isporuke, dijeljena mlijeka i prosipanja po njivama, mljekari su spremni poduzeti već nakon jutarnjeg sastanka.

Ispred zatvorenih vrata Ministarstva poljoprivrede ostao je i seljački vođa Antun Laslo, koji se nalazi na čelu ad hoc osnovane udruge za zaštitu cijene mlijeka. 'Pozvan sam na inicijativu pregovarača na sjednicu Savjeta za mlijeko, no ministar me je istjerao van i poručio da nemam pravo sudjelovati u razgovorima', potvrdio je Laslo HTV-u.

Nije mogao precizirati nove poteze nezadovoljnih mljekara, ali je poručio da u slučaju nezadovoljstva onim što su čuli - 'mlijeka u Hrvatskoj neće biti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi