ratni zločini

Mlinarić Ćipe osnovao Centar dr. Ivana Šretera, bavit će se ratnim zločinima

11.11.2022 u 11:57

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe izvijestio je u petak na konferenciji za novinare da je osnovao Centar dr. Ivana Šretera, koji će se baviti procesuiranjem ratnih zločina i potragom za nestalima u Domovinskom ratu

Mlinarić Ćipe kaže kako je to učinio jer država nije odradila ono što je trebala radi istine, a ne radi progona i osvete, kako se više nikada ne bi ponovilo ono što se događalo 90-tih u Hrvatskoj, a danas se događa u Ukrajini.

Najavio je da će u siječnju predstaviti pravni tim i djelokrug rada centra, koji neće financirati država, iako će obavljati posao koji su trebale odraditi njezine institucije.

Centar je osnovao po uzoru na svjetske ustanove koje se bave tom tematikom, kao što je Centar Simona Wiesenthala. Upozorio je da Hrvatska nema specijalizirani sud za ratne zločine, kao što to imaju Srbija i BiH.

Mlinarić Ćipe je pritom pokazao dokument sa zapovjedi da va MiG-a s aerodroma Batajnica bace po dvije bombe od 250 kilograma na vukovarsku bolnicu i dvorac Eltz, istaknuvši da to nikad nije procesuirano.

Kaže kako je to samo jedan od 1471-og dokumenta koji dokazuje razmjere zločina koji su se dogodili, a nisu procesuirani ni u Hrvatskoj, ni u Srbiji niti u Haagu.

Također je pokazao dokument sa zapovjedi o osnivanju logora Stajićevo i Srijemska Mitrovica, gdje je osobno bio zatočen, kao i o osnivanju logora Stara Gradiška, sve potpisane s imenom i prezimenom naredbodavca, izvršitelja i ispitivača. Zašto se to nije procesuiralo pitanje je svih pitanja, ustvrdio je.

Podsjetio je kako je pozvao premijera Andreja Plenkovića da hrvatska država reagira na to i zatraži odštetu za logoraše i naplatu ratne štete, no on se na to oglušio.

"Zanima me hoće li se država oglušiti na kaznene prijave s priloženim dokumentima i predane u DORH. Svaku kaznenu prijavu koju sastavi odvjetnički tim predstavit ću u medijima", najavio je Mlinarić Ćipe.