THE NEW YORK TIMES

Mladićevi dnevnici potvrđuju da su ratovi vođeni iz Srbije

11.07.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Ratni dnevnici, audio zapisi i drugi dokazi pronađeni u veljači iza tajnog zida u kući Ratka Mladića u Beogradu, po ocjenama stručnjaka puno jasnije povezuju Srbiju s ratovima u Hrvatskoj i BiH, piše u nedjelju The New York Times.

"Stručnjaci kažu da zapisi i snimke puno jasnije povezuju Srbiju s ratom. U njima se navode brojni sastanci sa Slobodanom Miloševićem, koji je uvijek inzistirao na tome da su akcije vojske bosanskih Srba i srpskih pobunjenika u Hrvatskoj, bili spontani lokalni događaji", navodi NY Times u članku pod naslovom "Podaci o balkanskim ratovima pronađeni u kući osumnjičenog".

List ističe da je srbijanska policija u zadnjoj raciji u Mladićevoj kući rabila posebnu kameru, koju su joj osigurale zapadne vlade, koja snima kroz ciglu, drvo i armirani beton. Istražitelji su tada iza lažnog zida, koji prije nisu primjećivali, našli mnoštvo dokaza, navodi list.

Pronađeni materijal, 18 bilježnica Mladićevih ratnih vojnih dnevnika, 120 zvučnih zapisa, kartice mobitela, memorijske kartice i brojni dokumenti, pružaju neke od najuvjerljivijih dokaza o koordinaciji na najvišoj razini između vojske bosanskih Srba i Srbije, što je veza koju su obje strane uvijek nijekale, ističe NY Times.

Iako se na 3.500 stranica na ćirilici rukom pisanih bilješki ne opisuju zločini i ne daje dokaza o ulozi Mladića u zloglasnom pokolju u Srebrenici, od njih se očekuje da će imati široke posljedice, prije svega na šest suđenja koje se trenutačno odvijaju pred ICTY-em, osobito u procesu protiv Radovana Karadžića, ratnog političkog čelnika bosanskih Srba.

"To je jedan od najvažnijih paketa dokumenata koje smo primili na sudu", rekao je Serge Brammertz, glavni tužitelj ICTY-a. "Vrlo rijetko dobiva se toliko informacija koje dolaze od tako središnjeg lika", dodao je Brammertz za NY Times.

Srbijanska policija dokaze je pronašla u veljači a Haškom sudu ih je predala prije dva mjeseca, navodi list. Od tada je ICTY potvrdio njihovu autentičnost.

Mladićevi dnevnici sadrže gotovo 3.500 stranica, s pojedinostima o isporuci oružja i goriva, te zahtjevima za vojnicima, kao i strateškim raspravama tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1995.

Navode se i osobe s kojima se Mladić sastao, uključujući strane izaslanike i Slobodana Miloševića, tada predsjednika Srbije, i što su razgovarali.

Brammertz je rekao da su tu i brojne audio snimke Mladićevih sastanaka i telefonskih razgovora s vojnim dužnosnicima i političarima za vrijeme rata.

"Dnevnici ne govore o počinjenju bilo kojeg zločina i oni ne pokrivaju sva razdoblja rata", rekao je Brammertz, ističući da pružaju vrijednu potvrdu o lancu zapovijedanja i kretanju vojnika prije pokolja.

ICTY je do sada objavio nekoliko desetaka stranica koji se mogu koristiti kao dokazi u sadašnjim suđenjima.

To uključuje i ono što su tužitelji opisali kao detalje tajnog dogovora između Srba i Hrvata da podijele BiH i protjeraju Muslimane iz mnogih područja, dodaje NY Times.

Mladić je snimio sastanak održan 3. veljače 1994., uz sudjelovanje Karadžića, na kojem je čelnik bosanskih Hrvata Jadranko Prlić izjavio: "Mi se moramo dogovoriti oko 2-3 stvari danas. Muslimani su zajednički neprijatelji. Postoje 2-3 načina kako ih potčiniti (prvi je vojni, slamanjem njihove kičme)".

Na drugom sastanku, Mladić bilježi da je hrvatski general Slobodan Praljak kazao: "Ako ubijete 50.000 Muslimana više, nećete ništa postići. Njihova populacija će se brzo oporaviti. Stanovništvo treba razmijeniti".

Tužitelj Brammertz najavio je da u konačnici namjerava objaviti sve te materijale, navodi NY Times.

Utjecajni američki list s naglašenom skepsom navodi kako srbijanski dužnosnici, od predsjednika Borisa Tadića na niže, obećavaju da će Mladić biti uhićen čim ga nađu, dodajući kako je "poznato da se mnogi u srbijanskoj vladi tome protive".

Dodaje se i kako je Mladić izjavio da neće dopustiti da ga uhite živog.

U ranijim izvješćima srbijanskih medija, koja se ne spominju u članku NY Timesa, navodilo se da Mladić redovito posjećuje grob kćeri Ane na beogradskom groblju.