MODERNA EUROPA

Mladi Europljani u Zagrebu kreiraju budućnost

27.09.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Europski parlament mladih Hrvatske (EPMH) najavio je 68. međunarodno zasjedanje Europskog parlamenta mladih (EPM) u Zagrebu, od 30. rujna do 09. listopada. Ovo zasjedanje, koje se prvi put održava u Zagrebu, okupit će više od 250 mladih iz 35 europskih zemalja koji će tijekom 10 dana raspravljati o aktualnim temama iz politike EU, a njihovi prijedlozi i odluke će imati status savjetodavnog mišljenja mladih u Europskom parlamentu. Hrvatsku delegaciju čini šest srednjoškolaca. Cijeli projekt košta 106.000 eura

Zagreb je domaćin 68. međunarodnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih (EPM). Zasjedanje će okupiti više od 250 mladih u dobi od 16 do 25 godina iz 35 europskih država, kako bi zajedno istražili aktualna pitanja u politici EU-a, a njihove rezolucije imat će status savjetodavnog mišljenja mladih u Europskom parlamentu.

Zasjedanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i Vlade Republike Hrvatske. Delegacija EU-a u Republici Hrvatskoj te Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija također podržavaju ovaj projekt za koji je ukupno izdvojeno 106.000 eura.

Projekt je dobio financijsku podršku od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba. Prepoznali su ga i fondovi EU-a te se financira i iz programa Mladi na djelu (24.500 eura), koji u Hrvatskoj administrira Agencija za mobilnost i programe EU-a. Tu su i brojni inozemni partneri, kao i partneri iz privatnog sektora.

Projekt je u potpunosti organiziran od strane volontera EPMH-a.

'Kao neprofitna organizacija, ovisimo o podršci institucija i tvrtki koje prepoznaju vrijednost našeg rada u omogućavanju mladim ljudima da otkriju Europu, uključe se u političku raspravu i stvore prijateljstva koja nadilaze granice', rekla je glasnogovornica EPMH-a Rujana Pavlic

'Raspravljat će se o aktualnoj politici EU-a. Bit će to simulacija rada Europskog parlamenta. U ovim raspravama cilj nije pobijediti već iznijeti vlastito mišljenje. Sudionici dobivaju mogućnost leadership iskustva, a preuzimanje takvog izazova ne pruža im se u njihovom svakodnevnom životu', rekao je Dražen Puklavec iz EPMH-a.

Hrvatsku delegaciju činit će šest srednjoškolaca. Radni jezici su engleski i francuski. Mnogim mladima to će biti prvi put da se susreću s radom i razmjenom ideja na stranom jeziku. EPMH je organizirao i webstreaming u deset hrvatskih srednjih škola kako bi što više mladih moglo makar na ovaj način biti uključeno u projekt.

Na svečanom otvorenju u ponedjeljak, 3. listopada, očekuju se predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar Tomislav Ivić, gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik Paul Vandoren te, u ime Predsjednika RH, glavni analitičar Dejan Jović, kao i predstavnici brojnih drugih domaćih i inozemnih partnera.

Sudionici će prva tri dana provesti u toplicama Topusko, gdje će se održati teambuilding. Mladima će biti dodijeljeni različiti zadaci s ciljem prevladavanja jezičnih barijera kroz igru te spoznavanja osnovnih principa i pravila suradnje unutar međunarodnog tima.

Od ponedjeljka do srijede u prostorijama Filozofskog fakulteta u Zagrebu održavat će se rad u odborima, gdje će delegati raspravljati o aktualnim temama europske političke slike.

U četvrtak će se u Hypo Centru Zagreb održati umjetničko scenske izvedbe sudionika, što je pokazatelj da ovo događanje nije samo i isključivo ozbiljan politički i poslovni rad, već i kulturna i zabavna manifestacija.

U petak i subotu u prostorijama Gradske vijećnice bit će predstavljanje rezolucije svakog odbora, vođenje debate i glasovanje prema metodologiji parlamentarnog procesa, nakon čega slijedi svečano zatvaranje.

Sve izglasane rezolucije se šalju u Europski parlament kao savjetodavno mišljenje mladih.