NETKO GA SABOTIRA

Mještani se urotili protiv školjkara u Paškoj uvali, policiji prijavio niz napada

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 23.12.2018 16:37
  • Objavljeno 23.12.2018 u 16:37
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan potvrdio je u nedjelju Hini da je vlasnik ribarskog obrta 'Polip' Saša Eles, koji se bavi izlovom školjaka u Paškoj uvali, noćas prijavio da mu je nepoznati počinitelj u moru prerezao konopac kojim je čamac s ulovom bio vezan za brod 300-tinjak metara uz obalu, te kako slijedi istraga i utvrđivanje činjenica

Vlasnik ribarskog obrta Eles, Hini je izjavio da je doživio još jedan u nizu napada na sebe i svoju imovinu, i to je noćas oko 2 sata prijavio policiji. Tvrdi kako je riječ o pokušajima nekih mještana, koji traju već četiri mjeseca, da ga se otjera iz Paške vale.

U gumenjaku, kaže vlasnik Eles, bilo je stotinjak kilograma izlovljenih školjaka, vrijednih oko 3.000 eura. Tvrdi da se nepoznati počinitelj prišuljao noću, odvezao gumenjak i pokušao ga odvući, no nisu znali da je iz predostrožnosti gumenjak za brod bio vezan još jednom duljom špagom da aktivira alarm kada se zategne, što se i dogodilo.

„Alarm se oglasio i otjerao počinitelje, a nešto kasnije se na lokalnoj makadamskoj cesti, zatvorenoj za promet, čulo paljenje automobila i odlazak, te kasnije prolazak još jednog auta, na istoj cesti", prepričava Eles riječi svojih ribara, jer na brodu noćas nije bio.

Pod motom „spasimo Jadran od devastacije“, dodaje, njegova konkurencija poziva Pažane da ga fizički napadnu, preko YouTubea i na druge načine objavljuju njihove snimke izlovljavanja, iako radi legalno. Prema njegovim rječima, „policija na to ne reagira adekvatno“, dodavši da je o tome, uz ostale, izvijestio i Ravnateljstvo policije.

Kao argument za optužbe na rad policije Eles navodi bacanje sidra na njega, kada je ove jeseni bio u moru na dubini od dva metra i to pred svjedocima, a što, kako kaže, policija nije prijavila Državnom odvjetništvu kao pokušaj ubojstva nego kao opasnu radnju. Također, kaže Eles,  istog dana kada je policiji prijavio konkretnu osobu za prijetnju smrću bio mu je tijekom noći uništen gumenjak, a policija to vodi kao kazneno djelo uništenja tuđe imovine „po nepoznatom počinitelju“, umjesto da prijavi osobu koja mu je prijetila.

Glasnogovornik PU zadarske Žodan u izjavi za Hinu potvrdio je da Eles s mještanima Paga ima probleme. Ističe da je policija do sada na svaku njegovu prijavu reagirala, da rade u ovim slučajevima jednako kao i kod svake druge dojave, te kako su ovog ljeta i jeseni pisali nekoliko kaznenih prijava, osim kod dojava kada je ustanovljeno „da to nije bilo osnovano“.

„Saši Elesu lokalno stanovništvo osporava pravo na izlov školjaka. Policija je angažirala ribarsku inspekciju Ministarstva poljoprivrede, postupci su u tijeku, upoznata su o svemu i neka druga državna tijela, sve ide svojim tijekom, a tvrtka koja je registrirana za ribarenje, odnosno školjkarenje, koja ima legalnu dozvolu ima i našu zaštitu i odrađujemo svaku osnovanu dojavu“, naglasio je glasnogovornik PU zadarske.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!