čestitao i bozanić

Mitropolit Porfirije Perić čestitao Uskrs pravoslavnim vjernicima

27.04.2019 u 22:36

Bionic
Reading

Mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije Perić uputio je čestitku vjernicima koji će u nedjelju proslaviti Uskrs prema julijanskom kalendaru

'Braćo i sestre, bezobalni valovi radosti i ljubavi danas zapljuskuju naše duše jer je Sin Božji uskrsnuo iz mrtvih, time je pobijedio smrt i time je naš život učinio smislenim, više nema besmisla među nama jer smrt je pobijeđena i život trijumfira', rekao je Perić, a prenosi HRT.

'I pored toga svakodnevno smo suočeni s nevoljama i iskušenjima - terorizmom, siromaštvom... Zagrlimo jedni druge, oprostimo jedni drugima, i tako počnimo preobražavati svoj život', poručio je.

Pravoslavni kršćani širom svijeta i u Hrvatskoj u nedjelju slave Uskrs kojim završava i sedmotjedni post, a vjernici Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj će ga svečano proslaviti, među ostalim, u hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu.

Tijekom nedjeljne liturgije u svim crkvama čita se uskrsna poslanica srpskog patrijarha Irineja, a vjernici potom taj najveći i najstariji kršćanski blagdan slave u krugu obitelji.

Kardinal Bozanić čestitao Uskrs pravoslavnim vjernicima

Zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić uputio je u povodu Uskrsa čestitku Porfiriju Periću, pravoslavnom metropolitu zagrebačko-ljubljanskom, svećenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima povjerenim njegovoj pastirskoj službi, objavila je Zagrebačka nadbiskupija.

'Primio sam Vašu čestitku prigodom Uskrsa, na kojoj od srca zahvaljujem te u radosti i nadi Krista Uskrsloga Vama, Vašem svećenstvu i monaštvu te povjerenim Vam vjernicima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!', poručio je kardinal u čestitci. 'Kristovo uskrsnuće najveći je dar Božje ljubavi, koja ispunja nadom i blagoslovom', dodao je.

  • +10
Pravoslavni Uskrs Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Isus uskrsli i živi djeluje i danas među nama nadahnjujući, pročišćujući i učvršćujući zalaganja svojih vjernika', ustvrdio je, rekavši i da 'u zahvalnosti Kristu što nas ispunja uskrsnom radošću i sigurnošću, molimo jedni za druge da budemo istinski nositelji vjere i nade Uskrsloga kako bismo se susretali i uzajamno prihvaćali kao Isusovi učenici.'

Kardinal je uskrsnu čestitku uputio i Irineju, patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve, a zahvalivši na dobivenim čestitkama uzvratio je čestitku i episkopima Srpske pravoslavne Crkve: mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću, episkopu gornjokarlovačkom Gerasimu, episkopu pakračko-slavonskom Jovanu Ćulibrku, episkopu dalmatinskom Nikodimu Kosoviću.

Zahvalio je na čestitkama i čestitao uskrsne blagdane o. Kirku Velinskom, protojereju Makedonske Pravoslavne Crkve u Zagrebu.