SPOR OKO STEPINCA

Hrvatskim biskupima prekipjelo, poglavaru Srpske pravoslavne crkve poslali oštro pismo

Josip Bozanić, patrijarh Irinej

Josip Bozanić, patrijarh Irinej

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objelodanila je pismo koje su u studenom prošle godine poslali patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju jer su se, kažu, pojavila određene špekulacije u određenim novinarskim krugovima. Riječ je o reakciji na istupe Irineja nakon što je s radom završila Mještovita komisija HBK i SPC-a o bl. Alojziju Stepincu

U pismu su biskupi pobrojali poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve njegove javne istupe u kojima je odaslao strelice prema hrvatskim biskupima vezano za kardinala Stepinca, Domovinski rat, Vojno redarstvenu akciju Oluja...

Među ostalim su mu poručili kako istupima 'budi nepovjerenje prema njemu i prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi te prema samim srpskim građanima u Hrvatskoj, te produbljuje ranjenosti iz ratnoga vremena koje još nisu ozdravljene i potiče mržnju'.

'Nastupi koji ne očituju nikakva suosjećanja za žrtve i stradalnike uzrokovane od srpske strane, osobito teško pogađaju one hrvatske ljude koji su za vrijeme Domovinskog rata bili istjerani iz svojih domova na području tzv. Republike srpske krajine, Bosne i Hercegovine te napose banjalučkog kraja, gdje nije bilo rata, a ubijena su trojica svećenika', stoji u oštro intoniranom pismu Hrvatske biskupske konferencije.

Podsjetili su ga kako je 'za najtežih progona hrvatskog stanovništva i rušenja njihovih kuća i svetinja, kardinal Franjo Kuharić u svojoj propovijedi u Petrinji na blagdan sv. Lovre 10. kolovoza 1991., pozvao: Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njega! Ako je ubio mojeg oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštivati život njegovog oca, brata, sina, sestre! '.

Hrvatski biskupi poručuju da takve riječi nisu čuli od predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

  • +13
  • +10

Patrijarh srpski Irinej blagoslovio obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Osvrnuli su se i na intervju kojeg je patrijarh Irinej d ao Jutarnjem listu početkom 2017. gdje kaže 'da ispadne kako srpski pravoslavni episkopi više drže do autoriteta rimskog biskupa negoli pojedini hrvatski katolički biskupi'. 'Smatramo neobičnim da poglavar jedne pravoslavne mjesene crkve jasno suprotstavlja biskupe Katoličke Crkve u Hrvatskoj papi Franji, upućuje im prijekore i pripisuje zločine cijeloj toj Crkvi i cijelom hrvatskom narodu', stoji u pismo kojeg možete u cijelosti pročitati u priloženom dokumentu.

Dokument: "Pismo HBK patrijarhu Irineju"

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!