LOŠA PRAKSA

Mito i korupcija potresaju njemačko zdravstvo

Korupcija mito liječnik

Korupcija mito liječnik

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Uoči kongresa liječnika Njemačke, udruga zdravstvenih osiguravatelja je objavila zastrašujuću statistiku: gotovo u pravilu liječnici primaju novac ako pacijenta upute u određenu bolnicu ili na neku terapiju, piše Deutsche Welle

Udruga obaveznih (zakonom propisanih) zdravstvenih osiguravatelja (GKV) je ispitivanje povjerila neovisnoj službi za ispitivanje javnog mnijenja TNS Emind koja je ispitala 1.040 liječnika s vlastitom praksom, vodećih liječnika u stacionarnim institucijama i drugih službenika u zdravstvu, od apotekara pa do postolara za ortopedsku obuću.

Rezultat ispitivanja nipošto ne odaje lijepu sliku o liječnicima: 14 posto upitanih je izjavilo kako je, uz normalne nadoknade za liječnički tretman, 'uobičajeno' da primaju materijalnu korist od upućivanja pacijenta određenoj bolnici ili na neku terapiju, a 35 posto ih je izjavilo kako je to 'djelomično točno'. Petina upitanih je izjavila kako se to 'često' događa, a četvrtina upitanih po bolnicama i terapijskim centrima tvrdi kako je takva praksa 'uobičajena'. Isto tvrdi gotovo polovica upitanih (46 posto) iz medicinskih zanimanja koja nisu neposredno liječnička.

Ta materijalna korist je indirektna - naprimjer preuzimanje troškova puta i boravka na nekom kongresu, ili posve neposredna, u novcu ili darovima. Povrh toga, isti institut je utvrdio kako čak 20 posto upitanih uopće niti ne zna da je zabranjeno zbog materijalnih dobara slati pacijenta u neku instituciju, što time postaje i važnije nego briga za zdravlje i dobrobit bolesnika.

Pljuska liječnicima uoči kongresa

Objavljivanje ovakvih rezultata ispitivanja neposredno uoči početka 115. kongresa liječnika Njemačke svakako je otvoreni napad zdravstvenih osiguravatelja na liječnike u ovoj zemlji. Već odavno su prohujala vremena kada su pacijenti mogli biti zadovoljni liječničkom njegom u ovoj zemlji i poruka ovakvog ispitivanja je svakako da zdravstveni osiguravatelji tvrde kako nisu krivi oni i vječito smanjivanje troškova i zdravstvenih usluga koje nude svojim osiguranicima, nego kako krivica leži na liječnicima.

Predsjednik liječničke komore Njemačke Frank Ulrich Montgomery se na otvaranju kongresa žestoko osvrnuo na ove tvrdnje osiguravatelja. Ovakvo 'uvlačenje u skandal' svih liječnika je 'podjednako plitko i populističko'. Otvoreno je pozvao osiguravatelje neka navedu barem jedan slučaj, s imenom i prezimenom liječnika, umjesto da se bave 'difamiranjem liječničkog zvanja'. Utoliko optužuje osiguravatelje da ih se niti 'ne tiče otkrivanje zlouporaba, a još manje žele poboljšati' skrb za bolesnike.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi