MANJKAV DAVID

Misteriozne rupe u članstvu SDP-ovih prvoboraca

13.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Bura u čaši vode - tako bi se moglo sažeti očitovanje Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava, na optužbe anonimnog izvora Jutarnjeg lista koji upozorava da Mrsić nastoji revidirati političku biografiju tvrdeći da je član SDP-a od 1997., a ne od 2000. godine kako stoji na pristupnici kojom raspolažu u Gradskoj organizaciji SDP-a. Problem je, očito, u registru članova stranke, rekao je Mrsić za tportal.hr

U članku naslovljenom 'Mrsić tražio plaketu 15+ iako se tek 2000. godine učlanio u SDP', Jutarnji piše da se ministar Mrsić jako naljutio kad mu je kao zaslužnom članu Gradske organizacije nedavno uručena 'plaketa' 10+, što se odnosi na godine staža u stranci, iako je postojala i plaketa 15+.

'Kad je na red došao Mrsić, dobio je plaketu 10+, uz obrazloženje kako je u SDP-u od 2000., znači oko 14 godina. Prema riječima sudionika skupa organiziranog u Tribinama grada Zagreba na Kaptolu, Mrsić se naljutio i tražio ispravku. Rekao je da podatak o njemu nije točan jer da je u SDP-u od 1997.', piše Jutarnji spekulirajući da se Mrsić pobunio jer mu je važno uvjeriti kolege da je politički idealist, a ne karijerist, kakvima bi se imali smatrati oni koji su u stranku ušli od 2000. godine naovamo.

Jutarnji piše da je Mrsić u konačnici dobio željenu plaketu 15+, što je netočno, te da je naknadnom provjerom u zagrebačkom SDP-u pronađena upisnica koja pokazuje da je Mrsić stranci pristupio 2000. - što je točno. Upisnica nosi datum 15. 2. 2000. i potpisuje je Mirando Mrsić. U to vrijeme predsjednik GO SDP-a bio jedanašnji gradonačelnik s remetinečkom adresom Milan Bandić, a njegov potpis nije na upisnici jer procedura to nije ni zahtijevala. U Gradskoj organizaciji imaju još dva dokumenta o Mrsićevom članstvu, iz 2001. i 2005. godine, oba s navedenim datumom upisa. 

Mrsićeva prijava zagubljena; pristupnica Željke Antunović iz 1994. - ne postoji

'Problem je u bazi DAVID (stranačka evidencija članstva, op. a.). Očito je da su se neke prijave, među kojima je i moja iz 1997., negdje zagubile, možda u selidbi Gradske organizacije iz potkrovlja u Praškoj ulici u novi dio', kaže Mrsić, dodajući da je do slične pogreške došlo i u slučaju Željke Antunović, kojoj je također srezano članstvo iako je poznato da je ona u SDP ušla davne 1994., kad se SDP ujedinio sa Socijaldemokratskom strankom Hrvatske (SSH).

Željka Antunović potvrđuje da su joj na stranačkom skupu rekli da su pogriješili.

'Nisam ništa dobila. Rekli su da su nešto krivo isprintali i da ću dobiti naknadno', kaže Željka Antunović. U njezinom slučaju ništa nije sporno, dodaje. Jednostavno, na Kongresu ujedinjenja SDP-a i SSH-a nisu se potpisivale nikakve posebne pristupnice.

'Naravno da se u toj masi može potkrasti neka greška ili je u evidencijama nešto krivo zabilježeno', objasnila je Antunović ističući da stvarnog problema zapravo nema i da se ovaj slučaj ne treba zloupotrebljavati.

Druženje na Kaptolu, inače, nije ni bilo organizirano zbog dodjele 'plaketa', već je bila riječ o skupu mjesnih organizacija, plenumu ususret parlamentarnih izbora, na kojima su podijeljene i zahvalnice pojedinim članovima, tumači Mrsić.

'Nisam znao da ću dobiti zahvalnicu, niti sam se bunio. Davor Bernardić, koji me pozvao za stol, rekao je kako mu se čini da sam ja u stranci dulje, još od 1997. Upozorio je na to i najavio da će se gospođi Antunović i meni naknadno uručiti nove zahvalnice', rekao je Mrsić.

U zagrebačkom SDP-u priznaju da je došlo do problema s evidencijom članstva Željke Antunović, čiju pristupnicu uopće nemaju. Mrsićevu, međutim, imaju - onu iz veljače 2000, pa im nije jasno na temelju čega bi mu sad mogli izdati novu zahvalnicu. Mrsićev 'izlist' pokazuje i da je promijenio tri mjesne organizacije - Trešnjevka - Jug, Donji grad i Podsljeme.  

Stazić: Mrsić je svakako jako dugo s nama

Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a, potvrđuje da je upravo njemu Mrsić vlastoručno predao pristupnicu.

'Ne mogu se sad sjetiti je li to bila 1997 ili 1998., ali svakako je bilo prije 2000. Tada sam bio jedan od potpredsjednika GO SDP-a, član mjesne organizacije Trešnjevka - Jug. On je izrazio želju da se učlani i predao mi pristupnicu. Može biti da je to zavedeno u evidenciju kasnije. Ne vidim tu problem. Mrsić je svakako jako dugo s nama', rekao je Stazić, također jedan od veterana SDP-a, sa stranačkim stažem od 1997. godine.

Svrstaju li se SDP-ovci po stažu? U kojoj se mjeri osjećaju podjele na tzv. prvoborce, veterane i mlade lavove ili žutokljunce - ovisno o oku promatrača - koje okuplja šef stranke, premijer Zoran Milanović?

'Ne, nikakve podjele, važno je da svi radimo na istome. Je li se netko sad učlanio u stranku, je li u njoj tri godine ili 20 godina - nije važno. Nikad nisam isticao koliko sam dugo član stranke. Gledajući moj rad u bolnici, uvijek me se smatralo članom SDP-a i zbog toga sam imao nekih problema, ograničavanja u napredovanju. No moje političko uvjerenje je oduvijek isto, ne može me nitko pokolebati i sasvim je nevažno gdje je što zapisano', zaključio je Mrsić.