vlasti šute

Misterij kineskog ministra: Već više od dva tjedna nije viđen u javnosti

11.07.2023 u 08:49

Bionic
Reading

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang neće prisustvovati diplomatskom okupljanju u Indoneziji ovog tjedna kao što je bilo očekivano, rekli su izvori upućeni u tematiku, čime se produžuje njegovo neobjašnjeno izbivanje iz javnosti koje traje više od dva tjedna.

Tri izvora, koji su zatražili anonimnost jer im nije dozvoljen razgovor s medijima, rekli su da će glavni kineski diplomat Wang Yi predstavljati zemlju na sastancima u Džakarti umjesto Qina.

Šefovi diplomacija Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine sastaju se u četvrtak prije Samita istočne Azije i Regionalnog foruma ASEAN-a u petak.

Pedesetsedmogodišnji Qin preuzeo je ministarstvo vanjskih poslova od Wanga u prosincu, a zadnji put je viđen u javnosti 25. lipnja u Pekingu nakon sastanka dužnosnika iz Šri Lanke, Rusije i Vijetnama.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upit o Qinovoj lokaciji.

Glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin je u petak upitan o članku američkog portala Politico koji je pisao o nagađanjima da su možda zdravstveni problemi razlog Qinovog izbivanja. Wang je rekao da "nije čuo" za to izvješće.

  • +2
Qin Gang Izvor: EPA / Autor: MARK R. CRISTINO

Qin se trebao prošli tjedan sastati sa šefom diplomacije Europske unije Josepom Borrellom u Pekingu, no sastanak je odgođen nakon što je Kina obavijestila EU da termin "više nije moguć", rekao je glasnogovornik Unije.

Wang Yi, šef za vanjsku politiku u Komunističkoj partiji Kine, pretpostavljen je Qinu, koji je kao ministar odgovoran za vanjsku politiku vlade.