AZIJSKE VRIJEDNOSTI

Kina snubi važne saveznike: Možete se izblajhati, ali nikada nećete biti zapadnjaci

04.07.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Glavni kineski diplomat Wang Yi pozvao je Japan i Južnu Koreju da osvijeste 'stratešku autonomiju' od Zapada te surađuju s Pekingom na 'revitalizaciji Azije' usred rastućih napetosti između Kine i ta dva američka saveznika. Tokio i Seul učvršćuju veze s Washingtonom, a istovremeno izglađuju vlastite odnose, vođeni zajedničkom zabrinutošću zbog sve većeg utjecaja Pekinga u regiji

Kineski državni mediji objavili su snimku razgovora Wang Yija, najvišeg dužnosnika Komunističke partije Kine (KPK) za diplomaciju, s japanskim i južnokorejskim gostima na Međunarodnom forumu za trilateralnu suradnju u gradu Qingdau na istočnoj obali. Wang je rekao da većina Amerikanaca i Europljana ne može razlikovati Kinu, Japan i Južnu Koreju, prenosi CNN. 'Bez obzira na to koliko bojite kosu u plavo, koliko oštro oblikujete nos, nikada ne možete postati Europljanin ili Amerikanac, nikada ne možete postati zapadnjak', rekao je Wang, dodajući: 'Moramo znati gdje leže naši korijeni.'

Wang je pozvao Japan i Južnu Koreju da rade s Kinom kako bi 'zajedno napredovali, revitalizirali istočnu Aziju, revitalizirali Aziju i koristili svijetu', a govorio je na marginama Međunarodnog foruma za trilateralnu suradnju, godišnjeg događaja koji organiziraju Peking, Tokio i Seul od 2011. godine.

  • +5
Južnokorejsko oružje za koje je zainteresirana Poljska Izvor: Creative Commons / Autor: Oružane snage Republike Koreje

U ponedjeljak se Wang također obratio na svečanosti otvaranja foruma, u nastojanju da 'pošalje jasan signal' potencijala za pregrupiranje triju susjeda, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova. U svom uvodnom obraćanju pozvao je Japan i Južnu Koreju da 'promiču uključive azijske vrijednosti, njeguju osjećaj strateške autonomije, održavaju regionalno jedinstvo i stabilnost, odupru se povratku hladnoratovskog mentaliteta i budu oslobođeni prisile maltretiranja i hegemonije', stoji u priopćenju. 'Sudbina regije je čvrsto u našim rukama', napomenuo je Wang.

Odnosi Japana i Južne Koreje godinama su bili loši, ali su se sada složili okrenuti novu stranicu. U međuvremenu, moćni kineski predsjednik Xi Jinping, kojega je američki kolega Joe Biden nedavno nazvao 'diktatorom', promiče veću ulogu Pekinga na svjetskoj pozornici sve više asertivnom vanjskom politikom, a ona je potaknula napetosti s mnogim kineskim susjedima i Zapadom, piše CNN.

  • +35
Američki nosač aviona USS Gerald R. Ford stigao u Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Posljednjih godina Bidenova administracija pojačala je napore da ujedini saveznike i partnere kako bi se suprotstavila rastućem utjecaju Kine na Pacifiku, uključujući Južnu Koreju i Japan, dva najvažnija američka saveznika u Aziji. Njihove trilateralne veze ojačane su sigurnosnim problemima oko Sjeverne Koreje. Tri zemlje provele su ove godine zajedničke vojne vježbe kako bi pojačale svoju koordinaciju protiv sve većih sjevernokorejskih raketnih prijetnji. Također su objavili zajedničke izjave o napetostima u Tajvanskom tjesnacu, području za koje i Tokio i Seul kažu da je od vitalnog značenja za njihovu sigurnost. To je izazvalo bijes Pekinga.

U slabo kamufliranoj prozivci SAD-a, Wang je u ponedjeljak optužio 'određene velike sile izvan regije' za 'preuveličavanje ideoloških razlika' kako bi posijali sukobe i podjele te posegnuli za geopolitičkim dobicima.

'Ako se ovom trendu dopusti da se razvije, on ne samo da će ozbiljno ometati nesmetan napredak trilateralne suradnje, već će pogoršati napetosti i sukobe u regiji', ocijenio je Wang. Južnokorejski ministar vanjskih poslova Park Jin i japanski šef diplomacije Yoshimasa Hayashi obratili su se nazočnima putem videoveze, navodi kinesko ministarstvo vanjskih poslova.