JOSIP STOJANOVIĆ JOLLY

Miss toplesa, dućani, luksuzni hoteli, Mercedes u dvorištu ministrice: Sve to stane u živopisnu priču o moćnom biznismenu iz šibenskog zaleđa

20.03.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly (53), čija tvrtka u vlasništvu ima luksuzni Mercedes E klase koji je već dulje vrijeme parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice Gabrijele Žalac, već godinama visoko kotira na listama najbogatijih i najutjecajnijih Hrvata. Svojedobno je nazivan 'dalmatinskim kraljem trgovine i sporta', a posljednjih godina njegovo ime veže se upravo uz Mercedese

Limuzina u ministričinom dvorištu, naime, vrijedi oko 400 tisuća kuna, no to je sitnica u odnosu na Stojanovićev vozni park: ondje se nalazi cijela ergela skupocjenih primjeraka, uključujući McLarenov AMG Project One, najskuplji na svijetu, vrijedan oko 27 milijuna kuna. Sam je objavio da mu u garažu stane njih osamnaest, među kojima je osam unikatnih komada, te da je 'sva njegova ljubav u garaži'. Ostalo je, kaže, biznis.

Kad smo ga jutros telefonski priupitali za sporni Mercedes Gabrijele Žalac i njegove relacije s ministricom, objasnio nam je kako se upravo probudio, da ne zna o čemu je riječ te će se informirati i s objašnjenjima javiti popodne.

A taj biznis jest zastupstvo Mercedesa za Hrvatsku preko njegove tvrtke Jolly Autoline, formirane prije pet godina. Tada se u sjedištu njemačke korporacije pojavio s već kupljenim centrima u Splitu, pismom namjere Hrvatske gospodarske komore, pismom podrške predsjednika Ive Josipovića, osobnim pismom Ivice Todorića i narudžbom automobila u vrijednosti od dva milijuna eura. Danas bilježi promet od nekoliko stotina milijuna kuna i tvrdi da je još uvijek u minusu, ali da je to očekivano.

Prvu trgovinu otvorio u Drnišu

Stojanović je u privatni biznis krenuo prije rata, napustivši Prometni fakultet i otvorivši diskoteku u rodnim Miljevcima u šibenskom zaleđu. Kao prvi ondje mu je nastupio Mišo Kovač. Nedavno je ispričao da nije imao ni da plati polog, pa je koji dan ranije u lokalnom diskontu kupio dva kamiona pića i preprodao ih na fešti Gospe od Anđela na Visovcu; koncert je zato uspio, a nakon Miše na Miljevcima su se izredale sve velike estradne zvijezde. U diskoteci je organizirao i razna natjecanja poput Miss toplesa, što je u ono doba izazvalo sablazan.

Prvu trgovinu otvorio je u Drnišu, u prostoru od četrdesetak kvadrata, u kojoj je posao išao kao mahnit. 'Što bih dovezao, to bih prodao. Tržište je bilo gladno svega, od kinder-jaja do banana ili datulja', prisjetio se Stojanović, koji je nadimak Jolly dobio upravo po nazivu tog prvog dućana. Pamti se zgodan marketinški trik kada je u 'najvećoj mortadeli na svijetu' od 220 centimetara jednog kupca čekao zlatni prsten.

Drugi dućan otvorio je 'na raskršću' u Drnišu, a taman kad su krenule pripreme za treći, stigao je rat.

Stojanović je izgubio sve i nakon godine i pol u vojsci odlučio se na otvaranje trgovine u Šibeniku, još uvijek pod granatama. Mic po mic krenuo je u veleprodaju i na nju se koncentrirao sve do kraja devedesetih, kad otvara prvi veliki supermarket.

U idućih nekoliko godina narastao je na 32 prodajna prostora, 740 zaposlenih i 460 milijuna kuna prometa, no kako je paralelno krenuo i u hotelijerstvo, shvatio je da se ne može širiti u više smjerova. Trgovački biznis prodao je Ivici Todoriću.

Todoriću prodao na vrijeme 'iz potribe'

'Svi govore kako san ja to pametno napravio, i to prije krize, na vrhuncu, ali ja ne bih rekao da je to bila pamet, nego što bi Matan rekao - muka me natirala, potriba!', kazao je Stojanović za Slobodnu Dalmaciju, priznavši da godinu dana nakon toga vjerojatno ne bi dobio ni 30 posto iznosa.

U međuvremenu je kupio Vodičanku, odnosno hotel Olympia koji ostvaruje oko 10 milijuna eura prometa i zapošljava do dvjestotinjak ljudi, a prije dvije godine otvorio je novi hotel Olympia Sky u Vodicama, luksuzni hotelski kompleks u obliku kruzera, vrijedan 175 milijuna kuna. Najveći dio ulaganja stigao je od kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

  • +18
Političari među brojnim uzvanicima na otvaranju hotela Olympia Sky u srpnju 2017. u Vodicama Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Ceremonija svečanog otvaranja ovog hotela zapamćena je po promenadi političara prve lige: uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, u Vodicama su tom prilikom bili ministri Gari Cappelli, Zdravko Marić, Oleg Butković i Gabrijela Žalac, uz cijelu svitu ostalih bivših i sadašnjih dužnosnika.

U ljeto prošle godine pak zapamćena je jedna fotografija s tribina na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojoj Stojanović doslovno na ramenima nosi sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića. 'Poznajemo se i prijatelji smo. Bili smo prijatelji prije nego što sam postao ministar i ostat ćemo prijatelji nakon toga', kazao je Marić.

Stojanović je zapamćen i kao svojedobni vlasnik vrlo uspješnog ženskog košarkaškog kluba, no nestankom konkurencije iz njega se povukao i orijentirao na mušku košarku. Bio je i jedan od suvlasnika danas ugašene Jadranske banke, u kojoj je navodno izgubio pedesetak milijuna kuna, a ovih dana priprema i gradnju novog poslovno-stambenog kompleksa u strogom centru Šibenika. Ima troje djece.

Povremeno se druži sa Željkom Kerumom, a neprovjerene priče o tim susretima već su ušle u dalmatinsku urbanu legendu.

  • +18
Josip Stojanović Jolly Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL