RIJETKO ZAJEDNIŠTVO

I HDZ kratko osudio napad na LGBT klub u Zagrebu

12.02.2017 u 16:32

  • +10

Napad na LGBT klub

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Napad na LGBT klub Super Super u Zagrebu ujedinio je brojne, nerijetko suprotstavljene političke aktere, u osudi tog čina. Nižu se reakcije političkih stranaka, a napad je najoštrije osudila i Vlada RH. Iz Banskih dvora ističu da će se odlučno suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, te očekuju da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost. U klubu Super Super netko je u prvim satima nedjelje bacio suzavac, a u paničnom bijegu bilo je ozlijeđenih

Nižu se osude stranaka i javnih osoba koje ističu da se ne radi samo o napadu na LGBT osobe, nego na mladost, na sigurnost građana Zagreba. Posebno upozoravaju na opasnost ako se pokaže da se radilo o zločinu iz mržnje.

Vlada RH odlučno će se suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana, stoji u vladinu priopćenju u povodu noćašnjeg napada.

Istaknuto je da MUP provodi izvide i poduzima ostale, zakonom propisane radnje, nakon kojih će javnost izvijestiti o motivima i načinu na koji je napad počinjen. Vlada očekuje i da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost.

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) objavila je na svojim mrežnim stranicama da je u noćnom klubu na Trnju nepoznati počinitelj je u nedjelju u 3,35 sati ujutro aktivirao sredstvo s nadražujućom tvari.

Tijekom izlaska iz kluba dvije osobe su lakše ozlijeđene, a kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Zabrinuta Anka Mrak Taritaš

Osim SDP-a, koji je reagirao prvi, reagirala je i potpredsjednica HNS-a i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnic Anka Mrak-Taritaš.

Ona je ocijenila je kako je napad suzavcem na zagrebački klub Super Super napad na sigurnost svih građanki i građana Zagreba.

Navedeni klub je mjesto gdje izlaze brojni mladi Zagrepčani i Zagrepčanke i njihova sigurnost ne smije biti dovedena u pitanje, smatra HNS-ovka, izražavajući zabrinutost za sigurnost djece i kao majka, i kao Zagrepčanka, i kao odgovorna javna osoba.

Mrak-Taritaš podsjetila je kako je 'u bitku 'za bolji Zagreb' krenula baš iz toga kluba i time jasno poručila koliko cijeni mjesta u kojima mladi ostvaruju svoju kreativnost i slobodu, u kojima cvate različitost'.

Ustvrdila je da će, ako istraga pokaže da je napad motiviran mržnjom, to biti i civilizacijska sramota za hrvatsko društvo i poručila 'kako Zagreb vidi kao grad bez nasilja i mržnje, kao siguran grad za sve naše sugrađane'.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek također oštro osuđuje napad.

'Baciti suzavac među ljude koji se druže u srcu našeg grada je nedopustivo. Ozlijeđene su dvije osobe i pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija. Zagreb mora biti tolerantan grad prema svim svojim građanima i u njemu se svi moraju osjećati sigurno', poručila je Švaljek.

Pametno, Radnička fronta, mladi HSS-ovci

Stranka Pametno priopćenjem je izrazila 'osudu i gnušanje nad nasiljem u klubu Super Super'. Ta stranka 'osuđuje svaki oblik nasilja, a posebno ovakvo, potaknuto ekstremnim političkim frakcijama.

Riječ je o izazivanju i huškanju građana na pripadnike LBGT zajednice što je sramotno ponašanje koje nas obilježava kao primitivnu zemlju punu mržnje i netolerancije'.

Odgovornost za takve izgrede, ističe se u priopćenju, snose svi oni koji u političkom i javnom životu otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvaćanje drugih i drukčijih, 'time šire plamen mržnje i snose odgovornost za ovaj nemili događaj'.

Radnička fronta (RF) ocijenila je u priopćenju kako 'iako krivac još nije poznat, nema sumnje da se radi o homofobnom i transfobnom napadu iz mržnje'.

Oštro osuđuje napad koji smatra činom nasilja vrijednog prezira i dodaje kako je RF mislio da je 'vrijeme krvavih prideova sa suzavcem prošlo', no da je 'sve je očitije da nije tako - nakon vremena laganih pomaka u 2000-tima, povijest je počela ići unazad i sve su manjine, pa tako i LGBTIQ manjina, sve ugroženije'.

RF smatra da je napad 'samo grozna posljedica opće atmosfere netolerancije prema 'drugima' i 'drukčijima' koja se u društvu stvara zadnjih godina, gdje se u uvjetima političke i ekonomske krize status quo pokušava očuvati traženjem lažnih krivaca na svim stranama'.

Kako bi se narod odvratio od toga da pogleda prema političko-ekonomskoj eliti i sistemu koji su pravi krivac za nejednakost, siromaštvo i nezaposlenost, huška ga se na one koji se drugačije seksualno i rodno izražavaju, koji se drugačije zovu ili drugačije razmišljaju.

Organizacija mladih HSS-a također je oštro osudila napad na zagrebački noćni klub 'Super Super' i u priopćenju ocijenila kako je to 'posljedica zatvaranja očiju pred politikom koju provodi najekstremnija struja u Hrvatskoj'.

Predsjednica Marija Kukić istaknula je kako se 'sukladno Statutu mladi HSS-a zauzimaju za slobode pojedinca koje ne ugrožavaju slobode drugih pojedinaca, a u klubu su stradala nečija djeca, nečiji unuci, sutra to može ili je mogao biti svatko od nas', pa mladi HSS 'očekuju reakciju i mjere zaštite od onih kojima su u predizbornoj kampanji bila puna usta tolerancije, jednakosti i slobode'.

Kratkim priopćenjem oglasilo se i HDZ, oštro osudivši napad.

'HDZ osuđuje svaki čin nasilja te svaki oblik govora mržnje i diskriminacije uslijed bilo čije pripadnosti ili orijentacije', navodi se u priopćenju i dodaje kako stranka očekuje da MUP što prije pronađe sudionike izgreda i utvrdi konkretne motive ovog događaja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je, uz osudu toga 'vandalskog čina kojim se udara na duh tolerancije, poštivanja različitosti i slobode uopće', zatražio i što bržu istragu koja bi počinitelja ili počinitelje što prije privela k licu pravde.

'Ovaj gnjusni vandalski čin pokušaj je udara na na sve one vrijednosti kojima se kao Grad i kao Zagrepčanke i Zagrepčani ponosimo, a to su poštivanje ljudskih prava, razumijevanje i tolerancija različitosti', navodi se u priopćenju gradonačelnika Bandića i dodaje da je Zagreb grad koji se ponosi svojom otvorenošću, multietničnošću, multikonfesionalnošću i multikulturalnošću.

U njemu ima mjesta za sve koji misle i rade različito poštujući druge i drugačije, poručio je. Ovaj čin ne može promijeniti sliku Zagreba i ono što mi jesmo, može nas samo učvrstiti u nastojanju da našu zajednicu gradimo na demokratskim i općim ljudskim vrijednostima i da čuvamo dostojanstvo svakoga čovjeka, ističe Bandić koji od nadležnih institucija traži i moli ih da počinitelja ili počinitelje što prije privedu k licu pravde.

Napad je osudila i Nova ljevica koja je pozvala 'sve snage u društvu i na političkoj sceni koji su zgroženi ovakvom vrstom nasilja da zajedno organiziraju prosvjed protiv atmosfere mržnje', a policiju da pronađe počinitelje. Sudove je pak pozvala da taj slučaj tretiraju 'upravo u svjetlu onoga što on jeste, a to je napad iz mržnje'.

Ta stranka smatra da 'nasilnici jako dobro osjećaju puls vlasti i posve su svjesni kada imaju zelenu svjetlo za ispoljavanje mržnje, a kada ne'.

'Društvo u kojem je moguće da bez šire društvene osude prođe referendum koji je za cilj imao zakonsko onemogućava istospolnih zajednica da stupe u građanski brak, u kojem razne molitvene zajednice i paraklerikalni pokreti teroriziraju žene pred bolnicama i u kojemu ljudi koji predstavljaju predvodnike tih nastojanja postaju savjetnici u Vladi, i to za resor ljudskih prava, ne samo da je dalo dozvolu da se ovakvo što dogodi, nego je ovaj čin izravno ohrabrilo i legitimiralo', ustvrdila je, među ostalim, Nova ljevica.

Među ostalima, napad je osudila i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP).