zagrebački SDP-ovac

Mišić: Zadovoljni smo što će se platiti struja građanima koji žive u kontejnerima

16.03.2021 u 20:16

Bionic
Reading

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine SDP-ov Matej Mišić poručio je u utorak da je SDP zadovoljan što će se nakon gotovo godinu dana podmiriti računi za struju sugrađanima koji nakon potresa žive u kontejnerima, ali istovremeno im je žao što je to izazvalo političke prijepore.

Mišić je u izjavi novinarima u stanci 40. sjednice Gradske skupštine podsjetio kako je na prošloj sjednici prije mjesec i pol dana Klub zastupnika SDP-a predložio zaključak istovjetnog sadržaja, a koji su odbili gradski zastupnici Bandić Milan 365 i HDZ-a.

"Tada su nas zastupnici HDZ-a prozivali za politikanstvo i obećavali da će Vlada riješiti ovaj problem. Od tog obećanja zastupnika HDZ-a, Vlada nije učinila ništa i ostavila je naše sugrađane u neravnopravnom položaju u odnosu na građane Sisačko-moslavačke županije koji također žive u stambenim kontejnerima. Ipak, drago nam je da je ova nepravda danas ispravljena jednoglasnom odlukom Gradske skupštine i nadam se da će nas ova situacija naučiti da ubuduće treba biti važno što se predlaže, a ne tko predlaže te da će neka nova gradska uprava znati uvažavati kvalitetne prijedloge neovisno o tome dolaze li iz redova vladajućih ili od oporbe", poručio je Mišić.

Gradska zastupnica SDP-a Lara Kvesić osvrnula se na dodjelu Nagrade "Zagrepčanka godine" Alemki Markotić, ravnateljici Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

"SDP je glasao protiv dodjele Nagrade Zagrepčanka godine Alemki Markotić, a iz razloga što kandidirana ne zadovoljava zadane kriterije. Kriteriji za dodjelu su izniman doprinos u radu na afirmaciji žena, djelovanje na promociji ženskih ljudskih prava i podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu, a u čemu se navedena nije iskazala", rekla je, uz ostalo, Kvesić.

Kaže kako je neupitan znanstveni doprinos gospođe Markotić, međutim nije jasno na temelju kojih se kriterija donijela odluka kojom se odlučilo da ona treba odnijeti titulu Zagrepčanke godine.

"Argument kandidiranja gospođe Markotić da je prva upozorila na činjenicu da je u pandemiji pobol i smrtnost ženske populacije veća od muške populacije nije točan. Analiza CLPS-a iz siječnja 2021. godine navodi da je smrtnost veća od covida kod muškaraca nego kod žena u Hrvatskoj, i to po svim dobnim skupinama, a što je zamjetno i u većini zemalja svijeta", navela je.

Također, nastavila je Kvesić, nije jasno što znači 'iniciranje istraživanja o utjecaju infekcije SARS-CoV-2 virusa na reproduktivno zdravlje žena' kada su rezultati istraživanja prikazani nakon donošenja odluke, a iniciranje nečega nije argument nagrađivanja već je to predan rad i rezultat nekog rada".