predsjednik ustavnog suda

Miroslav Šeparović o Milanovićevoj izjavi nakon odluke Ustavnog suda: 'Vjerojatno se šali. Političari hvale naše odluke kada im idu u prilog'

16.05.2022 u 20:12

Bionic
Reading

Ustavni sud je presudio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju COVID potvrda i "stožerokracije" nisu u skladu s Ustavom. Zatim je Milanović rekao da treba Ukinuti Ustavni sud. Predsjednik suda komentirao je tu odluku, a dotaknuo se i Zakona o prekidu trudnoće.

Nije dugo trebalo čekati na burne reakcije koje su uslijedile nakon zaključka Ustavnog suda o neustavnosti Mostovih inicijativa. Najoštriji je bio predsjednik Zoran Milanović koji je poručio da Ustavni sud treba ukinuti jer nakon te odluke - nema razloga postojati.

U Dnevniku Nove TV o Mostovim inicijativama i izjavi predsjednika Milanovića govorio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

"Sporno je što se željelo postići. Organizacijski odbor je napisao da će Sabor 'morati odlučivati dvotrećinskom trećinom' kada se uvedu te dvije riječi u Ustav. A neće. Ostaje i dalje 'može odlučivati'", objasnio je Šeparović.

Da su u cijelosti pitanje formulirali drugačije i da je bilo u skladu s Ustavom, Ustavni sud bi onda dopustio to, dodao je. "Ne može se građanima govoriti da će se postići jedan cilj, a taj se cilj ne može postići s ovim. To je protivno vladavini prava", naveo je.

Na pitanje zašto nisu poslali priopćenje tijekom kampanje prikupljanja potpisa rekao je da su "možda i mogli". "Ocijenili smo u tom trenutku da ne treba reagirati jer smatramo da bi u tom trenutku tek onda bili izloženi napadima na nas da zaustavljamo narodu volju", kazao je Šeparović.

Ustavni sud je samostalno i neovisno tijelo, rekao je. "O ustavnosti nekog referenduma na kojem bi se odlučivalo o ukidanju Ustavnog suda odlučivao bi Ustavni sud na zahtjev Sabora ili inicijative", naveo je. Ustav se na referendumu može mijenjati, ali Ustavni sud je nadležan za to, dodao je.

Predsjednik Zoran Milanović odluku o neustavnosti Mostovih inicijativa nazvao je državnim udarom i rekao da bi Ustavni sud trebalo ukinuti na referendumu. "To se vjerojatno predsjednik šali. Ustavni sud u pravilu ne komentira izjave političara ni državnih dužnosnika pa nećemo komentirati ni izjave predsjednika", objasnio je te naveo da ne smatra da je to pritisak na rad Ustavnog suda.

Zakon o pobačaju

"Hvale se naše odluke kada im idu u prilog, političarima. Desni nas napadaju radi referenduma, a lijevi nas hvale radi Zakona o prekidu trudnoće. To mi samo govori da smo na dobrom tragu", rekao je predsjednik Ustavnog suda.

Najveći instrument koji Ustavni sud ima jest da ukida zakon, dodao je. To nisu napravili u slučaju pobačaja jer su utvrdili da je Zakon u skladu s Ustavom. Na pitanje treba li referendum o pobačaju, odgovorio je - "Ne treba".

"Zakon je u skladu s Ustavom, ali smo dali nalog Saboru da donese novi zakon. U ovakvom slučaju nema sankcija, nemamo mogućnosti prisiliti Sabor da donese novi zakon kako smo naložili", komentirao je. "Jedno je kada Ustavni sud ukida zakon i određuje rok. To je najveće oružje koje Ustavni sud ima, Drugo je kada Ustavni sud daje određene naloge, gdje nemamo instrumenata osim pozivati", rekao je.