NA UDARU SANKCIJA

Mir u Teheranu dan nakon sukoba zbog pada riala

04.10.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Mjenjačnice i trgovine u četvrtak su uglavnom ostale zatvorene u Teheranu u koji se mir vratio nakon jučerašnjih sukoba prosvjednika i policije zbog povijesnog pada vrijednosti iranske nacionalne valute pogođene sankcijama kojima Zapad kažnjava iranski neposluh oko nuklearnog programa.

U srijedu je u Teheranu interventna policija suzavcem rastjerala prosvjednike i mjenjače deviza koji su bijesni zbog naglog pada vrijednosti iranske valute, 40 posto u tjedan dana.

Za krizu riala prosvjednici okrivljuju politiku predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, a on špekulante. 'Držat ću trgovinu zatvorenom, a opet trebam kupce. Možda ću otvoriti kasnije', rekao je trgovac odjećem na Velikom bazaru, trgovačkoj četvrti glavnoga grada.

Policijske ophodnje bile su pojačane u Teheranu sa zadaćom da privedu ilegalne mjenjače deviza. Vlasti su najavile tužbe protiv trgovaca koji odluče ostati zatvoreni, no 75 posto trgovina ostalo je zatvoreno. Sindikat malih trgovaca i proizvođača bazara priopćenjem je najavio da će trgovine biti otvorene u subotu u prisustvu policije. Udruga kritizira vladu jer je 'lošim odlukama naštetila iranskom gospodarstvu'.

U utorak je iranski rial doživio povijesni pad u odnosu na dolar, a istu je večer ministar gospodarstva Šamsedin Hoseini najavio da će vlasti intervenirati kako bi zaustavili crno devizno tržište.

Kako rial pada u odnosu na dolar, Iranci panično kupuju čvrstu valutu i potiču još veći pad riala. Zapad sve jače steže omču sankcija oko vrata naftom bogatog Irana izazivajući time unutarnju krizu i time kažnjava Teheran koji ne odustaje od nominalno civilnog nuklearnog programa, a po optužbama Zapada programa razvoja nuklearnog oružja.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u srijedu da je pad iranskog riala posljedice lošeg gospodarenja, ali je priznala da su i sankcije utjecale te naglasila da se one mogu brzo riješiti ako Iran odluči iskreno surađivati oko nukleranog programa. Sankcije su srezale iransku zaradu od izvoza nafte srezale pa ni središnja banka više ne može održavati tečaj. Službena je stopa inflacije 25 posto, a slabost domaće valute ugrožava životni standard i radna mjesta.