MANDATNO-IMUNITETNO POVJERENSTVO

Vladimiri Palfi odobrena aktivacija mandata: Ako sad ne uđe u Sabor - neće nikad

12.06.2019 u 12:30

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je podržalo aktivaciju mandata zastupnice Živog zida Vladimire Palfi, no neuobičajeno na sjednici MIP-a ipak se otvorila rasprava oko ove formalnosti

Mandat Palfi bit će aktiviran sljedeći tjedan, točnije 18. lipnja kada zastupnikom prestaje biti Branimir Bunjac. Podsjetimo, na izborima 2016. Palfi je izabrana kao zastupnica u 3. izbornoj jedinici, no svoj je mandat odmah stavila u mirovanje, zbog čega je kao njena zamjena u Sabor došao Branimir Bunjac.

Nakon što je Bunjac ovih dana najavio svoj odlazak iz stranke Palfi je najavila aktivaciju mandata. No, hoće li doista sjediti u Saboru tek se treba vidjeti. Naime, Palfi je već ranije izjavljivala da ne želi u Sabor, međutim ukoliko i ovaj put poželi u Sabor poslati novu zamjenu, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, nakon toga se više neće moći vratiti u saborske klupe. Naime, zakon propisuje da se u mandatu samo jednom može zatražiti mirovanje mandata.

  • +6
Vladimira Palfi Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

U kratkoj raspravi na sjednici MIP-a SDP-ov Gordan Maras kazao je da bi svi kada budu izabrani na izborima trebali voditi računa žele li građane i zastupati u Saboru, no odgovorio mu je predsjednik MIP-a Žarko Tušek kazao je da ima onih koji imaju zamjene poput onih koji su na to prisiljeni zbog nespojive dužnosti, kao što su primjerice članovi Vlade ili župani.

Odluku MIP-a u petak će na glasovanju i formalno potvrditi Sabor.