BESPOTREBNO UZNEMIRAVANJE

Ministrica se zbog HRT-a ispričala građanima

07.12.2012 u 14:33

Bionic
Reading

'Ispričavam se svim građanima koji su se osjetili uznemirenima i koji su osjetili strah da im se nameće novi porez. To nije točno, kao što nije točno da ima sukoba unutar vladajuće koalicije', kazala je Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, na konferenciji za novinare posvećenoj napisima o mogućoj izmjeni modela naplate pristojbe HRT-a

Ministrica je odlučila reagirati nakon što je Milan F. Živković, glavni medijski savjetnik u Ministarstvu kulture (MIK), jučer istupio kazavši kako će se u sklopu rasprave o medijskoj politici i izmjenama medijskih zakona razgovarati i o promjenama u naplati pristojbe za HRT. Prema modelu koji je Živković spomenuo, pristojbu bi plaćali svi s boravištem u Hrvatskoj, ovisno o dohotku. Tako za neke građane ona ne bi postojala, za neke bi bila niža, a za neke viša od sadašnjih 80 kuna.

'Nije riječ o nikakvom prijedlogu koji ide prema Vladi i Saboru. Radi se o početku rasprave o medijskim strategijama o kojima će se tek razgovarati. Živković je govorio na razini analitičke savjetničke procjene, a ne na razini prijedloga', istaknula je ministrica i dodala da se o njemu, budući da je riječ o teoriji, nije raspravljalo niti na nižim razinama unutar samog HNS-a, a kamoli da je isti stigao do Vlade.

Ukoliko dođe do promjene modela, najavila je ministrica, to bi se moglo eventualno dogoditi u drugoj polovici 2013. godine, ali tek nakon šestomjesečnih rasprava kada se utvrdi što je za Hrvatsku najbolje. Koji je model po njenom mišljenju najbolji, ministrica se nije željela izjasniti pojasnivši da se najprije mora napraviti stručna analiza.

Također je istaknula kako se javno objavljivanje pojašnjenja, koja su uslijedila nakon Živkovićeva istupa, da je to pitanje struke, a ne političkog stava, pokazalo kao loša procjena za koju preuzima punu osobnu političku odgovornost.

'Krivo sam procijenila da će to moći ostati na razini struke', priznala je ministrica.

Na novinarski upit treba li Živkovića sankcionirati zbog 'istrčavanja' u medije, ministrica je kazala kako je on imenovan u Vladi te će tako sve odluke vezane uz njegovu budućnost biti donesene na razini užeg kabineta Vlade.

Na dodatno pitanje da iznese osobni stav i prijedlog s kojim će doći u Vladu o Živkovićevoj sudbini, ministrica se odbila izjasniti uz dodatak da će svoj stav o tom pitanju iskazati u Vladi.