SAJAM U LIVADAMA

Ministrica poljoprivrede otvorila festival tartufa: Promoviramo tartufe, Istru i zajedništvo

14.09.2019 u 22:27

Bionic
Reading

Dane Zigante tartufa, sajam najskuplje podzemne gljive na svijetu, simbolično su, naribavši bijeli tartuf, u subotu u Livadama otvorili izaslanica predsjednika Vlade, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i Giancarlo Zigante poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu.

Ove godine Zigante slavi 20. obljetnicu svog Guinnessovog rekorda.

Jedinstvena sajamska manifestacija odvijat će se tijekom deset vikenda te će u mjestu Livade privući četrdesetak tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta.

"Takve manifestacije iznimno su značajne za Hrvatsku jer na najbolji način promoviraju koncept ruralnog razvoja koji je puno širi od razvoja poljoprivrede", istaknula je ministrica Vučković.

Otvarajući sajam rekla je da se na taj način ne promoviraju samo tartufi i tartufarstvo kao svjetski brend ovog kraja, nego i drugi istarski proizvodi, da se promovira zajedništvo i da se uključuje cijela Hrvatska.

Marija Vučković na otvaranju festivala tartufa u Livadama Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

U sklopu boravka u Istri, ministrica je boravila i u Poreču gdje se susrela s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem. O aktualnom stanju u ribarstvu razgovarala je s predsjednikom Obrtničke komore Istarske županije Robertom Momićem, predstavnicima svih Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu Istre, predstavnicima istarskih ribarskih zadruga, kao i s ribarima iz pograničnih područja sa Slovenijom.

Momić je izvijestio da je na sastanku bilo riječi o operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo i provedbi strategije razvoja ribarstva lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu, ali i o pitanju ribarstva u pograničnoj zoni sa Slovenijom.

Gradonačelnik Peršurić izrazio je nadu da će suradnja s Ministarstvom poljoprivrede i ubuduće biti dobra, podsjetivši na veliki projekt navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka vrijedan 110 milijuna kuna dobivenih iz EU, koji se upravo provodi, kao i na izgradnju vrtića u Dračevcu za što je Grad Poreč-Parenzo iz Programa ruralnog razvoja od ministarstva dobio bespovratna novčana sredstva.