blokirala smjenu

Ministrica Obuljen Koržinek: 'Pokušaj smjene intendanta HNK u Rijeci je politikantstvo'

11.10.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Odluke kojima je ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek blokirala smjenu intendanata Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Rijeci privukle su dosta pozornosti stručne javnosti, ali i političkih kuloara, piše u utorak Večernji list

No, dok odluku o splitskom intendantu osporavaju samo gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, ona u Rijeci rezultirala je nedoumicama, prije svega po pitanju odnosa unutar HDZ-a.

Naime, riječki HDZ godinama je zazivao smjene u “Zajcu”, a naposljetku ih je podržao i Primorsko-goranski savez (PGS), koji u Rijeci drži većinu SDP-ovu gradonačelniku Marku Filipoviću pa je izglasana smjena intendanta Marina Blaževića. Dodatni “score” HDZ je zabilježio izborom v.d. intendanta, njihova člana Bojana Šobera.

No, sve je blokirala HDZova ministrica, procjenjujući da odluci Gradskog vijeća nedostaju dokazi za optužbe na Blaževićev račun. Takav razvoj događaja potaknuo je priče o sukobu unutar samog HDZ-a, i to između ministrice i riječke organizacije stranke koju predvodi Josip Ostrogović, čovjek koji slovi kao kadar od povjerenja Andreja Plenkovića.

Ostrogović odbija tumačenja da se radi o sukobu unutar HDZ-a, no nije nam znao protumačiti činjenicu da se ministrica usprotivila odluci iza koje je stao Gradski odbor HDZ-a.

Među riječkim HDZ-ovcima se, međutim, mogu čuti podsjećanja na ono što je Blažević radio u suradnji s bivšim intendantom Oliverom Frljićem, a što bi se teško moglo podvesti pod vrijednosti koje zastupa HDZ, od kontroverzne predstave koja je u Poljskoj izazvala žučne reakcije Crkve i konzervativnih političara koji su procijenili da je riječ o povredi osjećaja vjernika, do spuštanja zastave na pola koplja na zgradi HNK u povodu obljetnice akcije Oluja i isticanja zastave u duginim bojama umjesto državne zastave za Dan državnosti, na što su riječki branitelji reagirali kaznenom prijavom.

  • +15
Premijera drame Don Juan u HNK Izvor: Cropix / Autor: Vedran Peteh

Ministričinom blokadom Blaževićeve smjene nezadovoljni su i u sindikatu u riječkom HNK, iz kojeg se može čuti kako ljudi koje ministrica štiti nisu vrijedni potencijalne štete koja bi se mogla dogoditi obustavom gradskog financiranja kazališta.

Ministrica Obuljen-Koržinek ustrajna je, međutim, u tumačenju da se radi o zaštiti zakona, institucija i kulture uopće. – Ovo nije stranačka tema i u krivu je svatko tko je tako pokušava prikazati – rekla je jučer ministrica, ponavljajući kako odluke o razrješenuju intendanata u Splitu i Rijeci nisu dostatno obrazložene, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.