zakon o udomiteljstvu

Ministrica Murganić objasnila je zašto istospolni pratneri ne mogu udomiti dijete

08.02.2019 u 14:29

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić komentirala je zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu i na pitanje zašto samac homoseksualne orijentacije može udomiti dijete, a osobe u istospolnom partnerstvu ne mogu, rekla je kako je to za samce stečeno pravo iz prijašnjih zakona i da nisu htjeli rušiti pravne stečevine

'Ne ulazimo u osobna i spolna opredjeljenja naših građana kada podnose zahtjev. Centri za socijalnu skrb imaju zakonski određene parametre prema kojima procjenjuju kvalitetu potencijalne udomiteljske obitelji', rekla je Murganić za N1.

Na upit što bi bilo da istospolna zajednica udomila dijete, rekla je kako poštuju opredjeljenje građana da žive u izvanbračnim ili registriraju svoje istospolne zajednice, 'ali je ovaj zakon bio prvenstveno radi poboljšanja uvjeta života djece od najranije dobi koja nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb'.

Istaknula je kako se ta djeca već na neki način razlikuju od ostale djece koja imaju svoje roditelje jer su podnijela određeni teret. Smatrajući da bi tako djeca još više bila izložena izrugivanju vršnjačkih zajednica, za koje kaže da znaju biti nezgodne, te tradicionalnim sredinama. 

'Nismo ih htjeli izložiti nečemu što u našem društvu nije u potpunosti prihvaćeno, ali to ne znači da mi ne trebamo kao društvo težiti tome da su svi građani jednakopravni', zaključuje dodajući da će poštivati odluke suda ako se ostvare najave da će zakon prijaviti i Europskom sudu za ljudska prava