U FOKUSU JAVNOSTI

Vruće teme danas u Saboru: raspravljat će o udomiteljstvu i relativiziranju ustaštva

29.11.2018 u 07:00

Bionic
Reading

Na Dnevnom redu Hrvatskog sabora u četvrtak je Konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu i Interpelacija o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' koju je u proljeće prošle godine podnio Klub SDP-a

Hrvatski sabor raspravljat će o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu koji se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze na pitanju treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

O toj su temi koalicijski partneri razgovarali u srijedu u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će HNS, ne prihvati li se njegov amandman, biti suzdržan kod glasovanja o Zakonu.

HNS ide s amandmanom jer želi da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri.

Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da Vlada neće prihvatiti HNS-ov amandman, ali da zbog toga koalicija i parlamentarna većina neće doći u pitanje.

Sabor će u četvrtak raspravljati i o Interpelaciji o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koju je u proljeće prošle godine podnio Klub SDP-a. Vlada je Saboru predložila da ne prihvati SDP-ove zaključke jer su netočne teze iz te Interpelacije o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja