državna matura

Ministrica kapitulirala pred poraznim rezultatima: Esej iz hrvatskog više nije uvjet za prolaz

02.10.2019 u 21:20

Bionic
Reading

Ovogodišnji rezultati državne mature bili su najlošiji do sada. Uz matematiku, za maturante je noćna mora bio i ispit iz hrvatskog jezika, a posebno pisanje eseja. Nasreću, već ovogodišnja generacija maturanata može malo odahnuti jer za esej neće biti posebnog praga prolaznosti. To znači da maturanti više neće morati dobiti pozitivnu ocjenu i iz eseja i iz testa da bi prošli hrvatski jezik

Više od 1.000 predanih praznih papira na pisanju eseja, što je automatski značilo i jednako toliko padova na ljetnom roku mature - bio je alarm na uzbunu i propitivanje što i kako dalje s ispitima, javlja HRT.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je prelomila - esej će postati sastavni dio ispita iz hrvatskog jezika. Kazala je da je dobro da esej bude poseban, izdvojeni dio, jer nema pouzdanog instrumenta kojim se on ocjenjuje. Napominje i da je mala vjerojatnost da netko preda prazan papir i prođe hrvatski jezik. Velike izmjene tek se očekuju.

Probna matura bit će 2021., a potpuno redizajnirana i temeljena na novim kurikulima - 2022. godine. Ministrica je izjavila i da se razmatra da se državna matura provodi on line.

  • +20
Ministrica Blaženka Divjak u Osnovnoj školi Gračani Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Da je o državnoj maturi, kao ulaznici na fakultete riječ, nedavno se izjasnio i rektor zagrebačkog Sveučilišta otkrivši da je to bila tema i rektorskog zbora. Smatra da ima mnogo propusta u provođenju. 'Bome smo ozbiljno razgovarali treba li rezultate državne mature zbog manipulacija prihvatiti kao ulaz na pojedine fakultete', kazao je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Ministrica pak odgovara da nema riječi ni o kakvim manipulacijama, a posebno da se matura ne bi priznavala pri upisu na fakultete. - Državna matura je osigurala ulaz na visoka učilišta na temelju jednakih kriterija za sve i to je dobar antikorupcijski alat, kazala je i dodala da su sve ideje dobrodošle, bolje nego - kritike bez pokrića.