RJEŠENJE EKOLOŠKOG PROBLEMA

Ministrica Holy traži hitnu sanaciju zagađenog potoka

06.02.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy za četvrtak je najavila sastanak na kojem će, zajedno s kolegama Čačićem i Jakovinom te predstavnicima Plive, Kvasca i Hrvatskih voda, donijeti odluku o potoku Gorjak kod Savskog Marofa u koji se već 30 godina slijevaju otpadne vode. Na problem zagađenja potoka kemikalijama iz Plive i Kvasca nedavno su prosvjedom upozorili i nevladini aktivisti

'Natezanje Plive i Kvasca o tome tko će sve to platiti nas ne zanima. Sanacija se mora provesti. Nitko sa sastanka u četvrtak neće otići ne postigne li se dogovor i ne dobiju li se čvrsta jamstva da će sanacija Gorjaka odmah početi', rekla je Večernjem listu ministrica Mirela Holy

Vodopravna inspekcija još je u rujnu naložila sanaciju potoka koju bi trebale provesti Hrvatske vode, a 80,6 milijuna kuna trebali bi platiti Pliva i Kvasac, no problem je nastao u tome tko je i koliko kriv za 30-godišnje taloženje kemikalija i antibiotika u potoku koji se ulijeva u Savu i prijeti katastrofom.

Neslužbeno se doznaje da je Pliva osigurala 50 posto neophodnog novca i ne želi platiti više, dok iz Kvasca poručuju da njihovo sudjelovanje u ekocidu nije ni tri posto.

Samo četiri kilometra od pogona Plive i Kvasca nalazi se i vodozaštitno područje Šibice kod Zaprešića iz kojega se vodom napaja čak 120.000 građana. U slučaju bilo kakvih problema Zagreba s pitkom vodom upravo bi ono trebalo poslužiti kao rezervni izvor i za milijun građana metropole.

Večernji list podsjeća da je Ministarstvo poljoprivrede još prije pet godina podnijelo kaznene prijave protiv Kvasca i Plive zbog onečišćenja Gorjaka i tražilo zabranu proizvodnje, nakon čega su otpadne vode iz njihovih pogona preusmjerene na zaprešićku kanalizaciju, a odatle u Savu. No i dalje se bilježe visoke razine zagađenja.

Aktivisti udruga Zelena akcija iz Zagreba i Ekoturistiko iz Brdovca izveli su nedavno prosvjedni performans pod nazivom 'Što MULJate?' ispred Hrvatskih voda. Tom su prosvjednom akcijom Hrvatskim vodama i drugim nadležnim državnim institucijama poslali zahtjev za sanaciju višedesetljetnog zagađenja iz tvorničkih pogona Plive i Kvasca.