Predsjednik HDZ-a BiH:

'Ministrica financija FBiH u optužnici iz političkih razloga'

06.12.2020 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je ministrica financija Federacije BiH Jelka Miličević iz političkih razloga pridodana optuženima za aferu respiratori iako se protivila njihovoj nezakonitoj nabavi te je izrazio očekivanje da će odgovorni za kriminal biti strogo kažnjeni

Tužiteljstvo BiH podiglo je u petak nakon višemjesečne istrage optužnicu za korupcijsku aferu nabave neuporabljivih respiratora iz Kine protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića (SDA) i još tri osobe, među kojima je njegova zamjenica i ministrica financija Jelka Miličević (HDZ BiH).

"Ministrica financija je provodila odluke Vlade, ali je jasno naglašavala da ne želi raditi u Kriznom stožeru jer se ne radi na način kako bi trebalo da bi se odgovorilo izazovima koronavirusa. Apsolutno stojim uz gospođu Miličević i apsolutno vjerujem da će se brzo prepoznati da je ona iz nečijih političkih potreba uvrštena u jednu ovakvu optužnicu", rekao je Čoviću subotu za Televiziju Herceg-Bosne.

On očekuje da će se pravosuđe BiH obračunati s uključenima u ovu korupcijsku aferu.

"Ne sumnjam da će Milićević dokazati nevisnost, ali i ne sumnjam da će pravna država BiH na vrlo rigorozan način sukladno zakonima odgovoriti onima koji su napravili kriminal kada je u pitanju nabava respiratora", dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

Uz Novalića i Miličević optuženi su ranije suspendiran čelnik Civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke "Srebrena malina" koja je bila posrednik pri kupnji stotinu respiratora iz Kine koji su se pokazali neuporabljivima te je najveći dio njih i dalje u skladištima civilne zaštite.

Tužiteljstvo BiH četvero optuženih tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zloporabu položaja i ovlasti, davanje i primanje mita, pranje novca te krivotvorenje ili uništenje poslovnih knjiga i drugih dokumenata.

Miličević se stavlja se na teret da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi jer je izbjegla provesti potrebni nadzor i spriječiti štetne posljedice koje su nastale sumnjivom nabavkom na štetu entitetskog proračuna.

Stotinu kineskih respiratora koji su se pokazali tehnički neispravnima ili neuporabljivima za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 plaćeno je iz entitetskog proračuna 5,3 milijuna eura, a još nešto manje od milijun i pol izdvojeno je za nabavku druge zaštitne opreme koja se također pokazala spornom.