prvo natječaj, pa odluka

Ministrica Divjak o Fuchsu kao voditelju reforme školstva: Polako...

09.04.2018 u 11:51

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je Osnovnu školu Ivana Cankara u Zagrebu u povodu edukacije za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje škola koje će provoditi eksperimentalni program 'Škola za život' u sklopu kurikularne reforme. Progovorila je i o informacijama kako bi bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs mogao sjesti na čelo Ekspertne radne skupine

Ministrica se sastala s ravnateljicom škole Silvanom Svetličić, učenicima i učiteljima škole. 'Drago mi je da otvaramo službeno proces ulaska učitelja u učionice, ovaj puta virtualne, a kasnije će to biti i fizički. To znači ulazak kurikularne reforme u škole', kazala je Divjak.

'20 mentora imamo u ovom trenutku, a za mjesec dana ćemo imati 150 mentora iz cijele Europe, a i svijeta', rekla je Divjak i dodala da sve ide prema planu, javlja N1.

Komentirala je prijepore u vladajućoj koaliciji oko izbora voditelja ekspertne radne skupine, a prema posljednjim informacijama medija tu bi poziciju trebao zauzeti bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

'Proceduru vezanu uz izbor članova i voditelja moramo završiti, a imamo još dva dana. Procedura je pri kraju. Što se tiče voditelja, bit će prijedlog, kojeg će članovi PSP-a razmotriti i glasati i onda možemo ići dalje. Očekujem konstruktivnu raspravu i tim u ERS-u koji će davati podršku Ministarstvu u procesu. I po strategiji i zakonu, Ministarstvo vodi cijeli proces obrazovne reforme', kazala je Divjak i dodala da natječaj treba privesti kraju pa se tek onda može razgovarati o drugim opcijama.

  • +12
Ministrica Blaženka Divjak u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kazala je kako odluku o voditelju Ekspertne radne skupine donosi Posebno stručno povjerenstvo, a ne ona kao ministrica. 'Odluku donosi PSP, a ne ja. Ja sam samo jedan od članova tog tijela. Hoćemo li nekoga izabrati ili ne, komentirajmo kad se to dogodi. Očekujem da povjerenstvo odradi posao u skladu s procedurom', kazala je Divjak.

'Mislim da je ERS važno savjetodavno tijelo, ali ne možemo imati paralelnu liniju zapovijedanja i to se neće dogoditi. ERS ima svoje mjesto u provedbi reforme i toga ćemo se držati. Neću dozvoliti da se opstruira cijeli proces. I to je svima jasno iz mog ranijeg djelovanja i izjava. Ministarstvo je sve napravilo prema planu', kazala je Divjak.

'Natječaj moramo privesti kraju, a tek onda možemo razgovarati o novim opcijama', rekla je odgovarajući na pitanje o Radovanu Fuchsu kao mogućem voditelju ERS-a o čemu su pisali mediji ovoga vikenda.

'Hoćemo li ili ne poništiti natječaj, to pitajte nekog drugog', rekla je. Ministrica, kaže, neće dozvoliti da se opstruira cijeli proces.