jutro poslije

Ministri stigli u Banske dvore: Evo što kažu o sinoćnjem sastanku u HDZ-u

08.01.2020 u 09:46

Bionic
Reading

Nakon sinoćnjeg prvog sastanka vrha HDZ-a nakon gubitka na predsjedničkim izborima, dio ministara jutros je stigao na sjednicu užeg kabineta Vlade. Neki su bili rječitiji, neki su samo prošli kraj novinara

'Ovo je prvi od sastanaka s ciljem analize rezultata izbora. Slijede daljnji sastanci po tom pitanju. Županijske organizacije će u narednih nekoliko dana dostaviti detaljna izvješća', kazao je ministar branitelja Tomo Medved ispred Banskih dvora uoči sjednice užeg kabineta Vlade, komentirajući jučerašnji višesatni sastanak HDZ-a.

Dodao je da su u stranci koncentrirani utvrditi sve čimbenike koji su utjecali na predsjedničke izbore, na kojima njihova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović nije ponovno izabrana na dužnost predsjednice republike.

'HDZ će iz ovih izbora izaći još snažniji, pripremit ćemo se i pobijediti na parlamentarnim izborima', zaključio je.

Upitan što je s analizama koje su provedene nakon izbora za Europski parlament, Medved je odgovorio da se 'sada ne treba vraćati na te izbore'.

I Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, zagovara tezu koja je sinoć iznesena u HDZ-u, da su za je za mali broj glasova u Slavoniji krivo loše demografsko stanje u tom dijelu Hrvatske.

'Zbog nepovoljnih demografskih trendova je došlo do ovakvih rezultata. Ova vlada je prva koja je nepovoljnim demografskim trendovima pristupila na ozbiljan način', kazala je.

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava kazao je: To ćemo rješavati unutar naše političke obitelji. Nećemo razgovarati vani čija je odgovornost. Razgovarat ćemo o razlozima zašto rezultat nije bio očekivan.

Očekuje da će s novim predsjednikom Milanovićem razgovarati o mirovinskim pitanjima.

  • +18
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Tu moramo biti odgovorni, kako vlada tako i predsjednik', poručio je.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike kazao je da očekuje da će u narednim mjesecima predsjednik izraziti želju da se razgovara o nekim pitanjima iz njegovog resora.

Što se tiče HDZ-a, kazao je da će do kraja tjedna biti provedena analiza po županijskim organizacijama. 'Predsjedništvo će nakon toga povući određene poteze', poručio je.

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da nema smisla išta prejudicirati kada analize nisu gotove.

'Dojmovi su jedno, analiza sasvim drugo. Do ponedjeljka će se napraviti analiza i dostaviti u centralu. Mi u stranci gledamo na to sasvim drugačije, kazao je Horvat.