sastanak u hdz-u

Plenković krivca za poraz na izborima pronašao i u lošoj demografskoj slici u županijama u kojima su pobijedili

07.01.2020 u 21:25

Bionic
Reading

Više od četiri sata trajala je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kojem je tema bila analiza poraza Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima

Nakon sjednice pred novinare je stao šef stranke i premijer Andrej Plenković.

'Dogovorli smo da će naše županijske organizacije napraviti svoje analize i usporedbe s prethodnim izborima s posebnim naglaskom na urbane sredine, a također smo vodili raspravu o političkom smjeru HDZ-a. Dobili smo unisonu podršku kako je politički smjer HDZ-a u skladu s našim programom i temeljnim vrijednostima stranke. Bit će još sastanaka i analiza kako bi vidjeli da se što kvalitetnije pripremimo za parlamentarne izbore koji dolaze u ovoj godini', kazao je nakon sastanka Plenković.

Naveo je da je dao svoju analizu poraza. Upitan je li se govorilo o nečijoj odgovornosti kazao je da je ovo bila prva politička analiza i da će nakon nje uslijediti još nekoliko.

'Došlo je do velike mobilizacije lijevog biračkog tijela posebno u zapadnim županijama, u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Razlike koje su se ovdje napravile nismo mogli nadoknaditi u županijama u kojima smo pobjedili. Tu je i demografija malo odigrala. U nekim djelovima Hrvatske koji su naklonjeni HDZ-u živi malo ljudi', kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li vrh stranke raspustiti neke županijske organizacije, Plenković je rekao da će razmotriti poteze koje će Predsjedništvo stranke dalje napraviti.

Smatra kako su potrebne dodatne analize i promišljanja 'jer se očito neki fenomeni u hrvatskom društvu događaju', a HDZ, kao jaka stranka na to mora pronaći odgovor.

"Moramo vidjeti što možemo učiniti boljim u smislu onoga što radimo, kako privući birače koji možda trenutno ne izlaze na izbore, kako vratti povjerenje birača koji su prije podržavali HDZ, a danas možda imaju neku rezervu. Na tom tragu ćemo zajednički tražiti rješenja", istaknuo je.

Dodao je i da se ne smatra osobno odgovornim za poraz Grabar-Kitarović.

Na sjednici nisu bili Plenkovićevi stranački oponenti, Miro Kovač i Davor Ivo Stier.

Oko 21 sat sastanak je napustio Oleg Butković i okupljenim novinarima poručio 'načekat ćete se još'.

Bilo je to sve što je Butković rekao novinarima, a ponuo riječitiji HDZ-ovci nisu bili ni po dolasku na sastanak. Tek su Ivan Anušić, šef kampanje Grabar-Kitarović, Robert Kopal, premijerov savjetnik i Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, imali za nešto dodati.

Anušić smatra da na rezultate nisu utjecali nevažeći listići, glasači Miroslava Škore ili sam Škoro. Kopal, koji je krivca za poraz na europarlamentarnim izborima našao u crnom labudu, sada je ustvrdio kako ga nije bilo i kako je nekoliko razloga za poraz. Od negativne kampanje, pa do samoorganizacije, samomobilizacije i samomotivacije lijevog biračkog tijela.

Mikulić pak smatra da je HDZ u Zagrebu napravio dobar posao jer je predsjednica u drugom krugu dobila dvostruko više glasova nego u prvom, odnosno 154 tisuće.

Podsjetimo, Zagreb i Rijeka pokazali su se ključnima za poraz jer su novom predsjeniku Zoranu Milanoviću od 104.091 glasa prevage donijelli 94.144 glasova od čega glavni grad 73.992 glasa zbog čega pojedini HDZ-ovci smatraju da je zagrebačka organizacija loše odradila posao.

  • +18
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX