SVI TROŠKOVI OD RUJNA DO STUDENOG

Ministri otkrili koliko potroše na stanove i putovanja

Bionic
Reading

Nakon što smo objavili točne iznose bruto plaća svih članova Vlade koje nas mjesečno koštaju oko 861 tisuću kuna (naš izračun za jedan mjesec je 860.821,05 kuna), donosimo i troškove smještaja te putovanja svih ministara i premijera za razdoblje od rujna do studenoga 2012. godine. Podatke smo čekali gotovo dva mjeseca i još uvijek nam nisu svi dostavili precizne iznose, no prema grubom izračunu, Vlada nas je od rujna do studenoga koštala 3,25 milijuna kuna

Upit svim ministarstvima o plaćama ministara, njihovim dodacima na plaće, troškovima stanovanja i putnim troškovima po putnim nalozima poslali smo 12. studenoga prošle godine. Tražili smo podatke za rujan, listopad i studeni. Odgovore smo dobili do 28. prosinca. No kako je polovica ministarstava preskočila ili neprecizno navela barem jednu od traženih stavki, mnogi upiti morali su biti ponovljeni. 

PUTNI TROŠKOVI KAO NAJSTROŽE ČUVANE TAJNE

Najveći problem susreli smo na pitanju putnih troškova, proračunske stavke kojom se u prošlosti itekako manipuliralo. Prisjetimo se samo osuđenog bivšeg veleposlanika u New Yorku Nevena Jurice, terećenog za nesavjesno trošenje 677.000 kuna državnog novca - između ostalog i tako što je platio skupe avionske karte kćerki Ive Sanadera te Luki Bebiću i njegovoj obitelji.

Na naša dodatna pitanja neka su ministarstva odgovarala u roku od pola sata, nekima je trebalo nekoliko dana 'da se zbroje', a najdulje smo čekali Ministarstvo vanjskih poslova, odakle su nam podatke poslali dugo nakon svih ostalih.

Plaće članova hrvatske Vlade su među najmanjima u Europi?

Prema podacima do kojih smo uspjeli doći, službena primanja članova hrvatske Vlade među manjima su u Europi – i po iznosu, i po omjeru prema prosječnoj plaći u pojedinoj državi.

U susjednoj Sloveniji premijer zarađuje 3000 eura mjesečno, što je malo više od hrvatskog mu kolege, ali je srednja plaća u Sloveniji oko 990 eura, naspram 725, koliko iznosi hrvatski prosjek.

Bugarski pak premijer Boris Bojko lani je izazvao bijes odlučivši si poduplati plaću sa 1685 na 3567 eura u zemlji u kojoj se prosječan dohodak procjenjuje na 385 eura mjesečno.

Među manjim europskim državama, po plaćama za vladine dužnosnike odskače Irska, ekonomski posrnula članica neslavne europske skupine, pogrdno nazvane PIGS. Novi irski premijer Enda Kenny skresao si je primanja, ali i dalje zarađuje 16.670 eura mjesečno, dok mu ministri primaju 14.106 eura. No i u uvjetima krize životni standard u Irskoj takav je da prosječan Irac ima plaću poput hrvatskog ministra – oko 2960 eura mjesečno.

Vlada jedne od najnaprednijih i socijalno najstabilnijih zemalja svijeta, Švedske, nedavno si je podigla plaće, pa tamošnji premijer zarađuje 17.350 eura mjesečno (neto). Ministri dobiju 13.830 eura, dok prosječna plaća u Švedskoj, nakon plaćanja poreza koji su među najvećima u svijetu, ispadne oko 2300 eura. (Marko Stričević)

Zabrinjavajuća je činjenica da je tako teško doći do podataka na koje javnost ima pravo, pogotovo danas kada nam internet omogućava jednostavnu realizaciju ideje o transparentnoj državi, u kojoj svaki građanin u svakom trenutku može provjeriti na što se troši državni novac. 

Stvar je još iritantnija jer isti ti vladajući političari populizam i demagogiju ne vide u svom ponašanju, nego kod onih koji se usude postaviti pitanje njihovih plaća. I to u vremenima koja su sami nazvali ‘izvanrednim stanjem’ i u kojima je rašireno mišljenje da bi se vlastitim primjerom, kao vođe ovog društva, trebali solidarizirati s mukama nezaposlenih, potplaćenih, neplaćenih... Čak je i ministar financija Slavko Linić jučer priznao da je bila pogreška u ovom trenutku povećati plaće nekim državnim dužnosnicima te poručio da se svi nečega moraju odreći.

Vlada je tako nedavno primorala sindikate javnih službi da se odreknu dodataka na svoje male plaće. Osim božićnica i regresa, smanjene su im jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz, dok istovremeno neki ministri danas uredno dobivaju naknadu na odvojeni život u iznosu od 500 do 1000 kuna, i to na plaću koja, ovisno o ministru, iznosi 16 do 22 tisuće kuna

O točnim iznosima plaća premijera i ministara pisali smo prije tri dana, a možete ih pročitati OVDJE. A koliko nas je svaki ministar koštao zajedno s troškovima stanovanja (za one kojima to plaća njihovo ministarstvo preko AUDIO-a - Agencije za upravljanje državnom imovinom) i putnim troškovima za rujan, listopad i studeni, donosimo u nastavku teksta.

TKO NAJVIŠE TROŠI NA STAN, A TKO NA PUTOVANJA?

Dakle, prema podacima koje su nam poslali iz Ministarstva vanjskih poslova, potpredsjednica Vlade i šefica diplomacije Vesna Pusić dobiva bruto od 35.076,82 kune, dakle neto 18.268,82 kune. Ne prima dodatke na plaću, stan ima u Zagrebu.

Tromjesečni prosjek troškova po avionskim kartama i noćenjima je 37.998,05 kuna, isplaćenih dnevnica 4.242,3 kune, a troškovi za avionske karte i hotele knjiženi su u mjesecu u kojem su plaćeni (po isporuci računa). Ministarstvo tvrdi da vodi računa o cijeni karata i da ponekad koristi usluge low cost kompanija kao što je Ryan Air.

Konkretno, u rujnu je putovala na Bled (Strateški forum), Cipar (sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije), u Beč (Konferencija 'Uloga Europske unije u reformi Ujedinjenih naroda u području ljudskih prava'), Latviju (Konferencija 'Riga 2012'), Pariz (službeni posjet), Bruxelles (Trilateralni sastanak EK-Pusić-Lagumdžija) te u New York na Opću skupštinu UN-a. Na dnevnice je potrošeno 6.616,67 kn, a na avionske karte i hotele 20.101,00 kn

U listopadu je bila u Prištini (službeni posjet i međunarodna konferencija 'Partnerstvo za promjene: Jačanje uloge žena'), službenom posjetu Madridu, zatim na sastanku FAC, GAC u Luxembourgu, službenom posjetu Londonu te na konferencijama u Pragu i Varšavi. Dnevnice su iznosile 3.803,55 kn, a trošak aviokarata i hotela 71.474,16 kn.

U studenome, ministrica je bila u službenom posjetu Kataru, na summitu EU-Arapska liga u Kairu, na Konferenciji ministara JIE u Berlinu te u službenom posjetu Finskoj. Na dnevnice je potrošeno 2.456,68 kn, a na avionske karte i hotele 22.419,00 kn. Dakle, ukupno na putovanja ministrica Vesna Pusić potrošila je najviše, u tri mjeseca 126.871,06 kuna.

Potpredsjednik Vlade za investicije te ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić prima plaću od 20.483,98 kuna, za što se iz proračuna plati bruto od 37.026,31 kune. Svaki mjesec isplati mu se i 1.000 kuna naknade za odvojeni život od obitelji, a Grčićev stambeni smještaj u Zagrebu nije nam još potpuno razjašnjen. Grčiću se za stanarinu s plaće mjesečno skida 463,20 kuna, a ostatak mu plaća Ministarstvo. Kako točnu cijenu najma njegova stana nismo dobili, podatak smo zatražili od AUDIO-a. Dotad smo, prema gore navedenom iznosu od 463,20 kuna koji ministar mora sam platiti po načelu pet kuna za metar kvadratni, izračunali da Grčić živi u stanu od 92,64 kvadrata. Režije pokriva sam. 

Što se tiče njegovih troškova putovanja, podatke smo dobili jučer, i to za rujan i listopad. U rujnu nije potrošio niti kune za putovanja, a u listopadu je potrošio 7.811 kunu. Dnevnice mu nisu isplaćivane.

Premijer Zoran Milanović ima tek četvrtu po veličini plaću u Vladi i ona iznosi neto 20.285,42 kune. U brutu je to 39.850,23 kuna. Kako nema dodataka na plaću niti mu smještaj plaća država, Milanović troši još samo na putovanja. Od 1. rujna do 14. studenoga Milanović je za troškove smještaja na službenom putu potrošio 5.113,13 kuna, a za dnevnice je dobio 5.747,90 kuna. Premijer nas je tako u ta tri mjeseca ukupno koštao najmanje 130.410 kuna

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica dobiva plaću od 19.583,13 kuna (38.679,26 bruto). Na troškove za smještaj na službenom putu u inozemstvo potrošio je (u istom razdoblju kao i premijer) 14.092,23 kune, za prijevoz 32.330,00 kuna, a dnevnica je dobio u iznosu od 4.393,70 kuna.

Ministar obrane Ante Kotromanović ima najveću mjesečnu plaću u Vladi (jer ima, kao i ministar Predrag Matić, status ratnog vojnog invalida), a ona iznosi 22.214,99 kuna neto (32.103,55 kuna bruto). U razdoblju od rujna do studenoga 2012. Kotromanović je iz proračuna za putne troškove potrošio 93.199,00 kuna, a isplaćene su mu dnevnice u iznosu od 4.904,88 kuna. Naglašeno nam je da se putni troškovi ne odnose samo na ministra, nego na cijela izaslanstva u kojima je bilo pet do deset osoba. Ministar obrane drugi je na ljestvici potrošnje za putovanja s iznosom ukupnih putnih troškova od 98.103,88 kuna.

Ministar branitelja Predrag Fred Matić također ima plaću veću od premijerove - 20.426,61 kunu u netu (30.765,89 u brutu). Za putne troškove u tri mjeseca izdvojio je 48.848 kuna, za dnevnice 1.425,00. Matić nam je poslao čak i troškove reprezentacije koji su iznosili 278,00 kuna. Troškovi reprezentacije mogu se odnositi na poslovni ručak, poklon za potrebe diplomatskih posjeta, ili nešto slično.

Vlada nas je u tri mjeseca koštala najmanje 3.126.384 kune

Na temelju dobivenih podataka, najveći potrošači su Ante Kotromanović i Vesna Pusić, što je bilo očekivano, jer oba ministra u opisu svojeg radnog mjesta imaju velik broj putovanja - a to je također slučaj i s predsjednikom države i predsjednikom Sabora - no te podatke ovog puta nismo tražili. Najveći štediša ponovno je Arsen Bauk. 

Tako za plaće ministara i premijera mjesečno najmanje izdvajamo 860.821,05 kuna. Zbroj svih dodataka na plaću, putnih troškova, dnevnica i troškova stanovanja za tri mjeseca je 670.791,98 kuna. To bi značilo da smo u tri mjeseca Vladu platili najmanje 3,25 milijuna kuna - bez troškova reprezentacije, nekih putnih troškova i troškova stanovanja. 

Najmanju plaću ima ministar uprave Arsen Bauk: 16.305,68 kuna (31.657,66 bruto). Bauk se odrekao dnevnica za sva putovanja, a putuje toliko malo da je u rujnu na putne troškove potrošio 211 kunu te u listopadu 540,00 kuna. Državni proračun, odnosno Ministarstvo, mjesečno mu plaća stan u Zagrebu u iznosu 3.107,80 kuna, a njemu se s plaće dodatno za stan ‘skine’ još 292,20 kuna, odnosno pet kuna po kvadratu. Dakle, njegov stan od 58 kvadrata ukupno košta 3.400,00 kuna mjesečno.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ima plaću 17.650,94 kuna (32.549,42 kune bruto). Uz to dobiva još 1.000 kuna kao naknadu za odvojeni život. Od dnevnica je u rujnu zaradio 2.550,90 kuna, u listopadu 1.509,44 kune, a u studenome 150,00 kuna. Na putne troškove je potrošio 10.094,67 kuna u rujnu i 9.952,01 kuna u listopadu.

Što se tiče smještaja, Jovanovićevo ministarstvo navodi da ministar plaća 342,50 kuna mjesečno za stan. Na dodatni upit koliko se za ministrov stan plaća iz proračuna, dobili smo odgovor da ‘troškove stanovanja ministar podmiruje osobno’ premda je stan iznajmljen preko AUDIO-a. ‘Međutim, AUDIO ne snosi troškove stanovanja, već se oni ministru svaki mjesec skidaju od plaće u iznosu od 342,50 kuna uvećano za troškove režija’. Prilično je neobično da ministar plaća stan samo 342,50 kuna, no objašnjenje čekamo od Agencije za upravljanje državnom imovinom, s obzirom da nakon dva upita od Ministarstva nismo dobili jasne podatke.

Ministar turizma Veljko Ostojić zarađuje plaću od 18.864,86 kuna (34.035,70 kuna bruto). Uz to dobiva i dodatak na odvojeni život u iznosu od 500 kuna. On je u dva i pol mjeseca kroz dnevnice primio 1.110,00 kuna, na avionske karte potrošio je 410 kuna, a njegov stan u Zagrebu državu košta 4.984,30 mjesečno.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić mjesečno dobiva 18.611,52 kune (32.846,68 kuna bruto). Uz to dobiva i naknadu od 500 kuna za odvojeni život. U tri mjeseca je imao 1.052,60 kuna dnevnica, a prijevoz na njegovim putovanjima proračun je koštao točno 4.221,00 kunu. Stan u vlasništvu Ninoslava Pavića, iz kojega će se uskoro iseliti, koštao je proračun 2.500 kuna mjesečno.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina zarađuje neto plaću od 17.782,19 kuna (bruto od 32.698,05 kuna). Ukupne dnevnice za rujan i listopad po putnim nalozima za inozemstvo bile su 730 kuna, a za putovanja po zemlji iznosile su 2.325 kuna. Druge putne troškove nismo dobili. Stan ministra Jakovine Ministarstvo je proračunskim novcem plaćalo 4.803,94 kune u rujnu, a 4.909,75 kuna u listopadu. Taj stan navodno se nalazi u elitnoj četvrti Pantovčak.

Ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić u rujnu je imao plaću 17.049,65 kuna (bruto od 33.738,44 kuna). U listopadu mu je plaća uvećana za 200 kuna: u brutu je iznosila 33.887,08, a u netu 17.247,38 kn. Troškove dnevnica niti putovanja nema navedene, a kako su nam rekli u njegovom ministarstvu – Mrsić se odrekao dnevnica nakon pregovora sa sindikatima državnih i javnih službi kojima su ljetos dnevnice smanjene.

Ministar poduzetništva Gordan Maras ima plaću 17.363,41 kunu (31.211,78 kuna bruto). On je od siječnja 2012. do 15. studenoga dobio 2.138,75 kuna dnevnica (nismo dobili izdvojene iznose za tri tražena mjeseca, op. a.). Putovanja je iz proračuna platio 12.928,87 kuna, a avionske karte 11.525,00 kuna.

Jesenski prihodi glavnog čovjeka financija u zemlji, ministra Slavka Linića, iznosili su 18.405,18 kuna mjesečno (35.373,34 kune bruto). I njegovo ministarstvo poslalo nam je podatke o putnim troškovima za razdoblje od stupanja na dužnost do 16. studenoga 2012. godine. Za putovanja mu je isplaćen iznos od ukupno 4.079,28 kuna na ime naknade troškova za službeno putovanje. 'Napominjemo da Ministarstvo financija nije isplatilo druge naknade materijalnih troškova na koje imaju pravo državni dužnosnici’, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić dobiva plaću od 17.863,80 kuna (33.441,19 kuna bruto). Za putovanja je u tri mjeseca (rujan,

Kliknite na uvećanje tablice s iznosima plaća svih članova Vlade od rujna do studenog 2012.

listopad i studeni) potrošila 15.053 kuna, plus 5.550 kuna za dnevnice. U cijeloj 2012. godini isplaćene su joj dnevnice u iznosu od 15.486 kuna. Na troškove reprezentacije potrošila je u tri mjeseca 4.313 kuna, a u godinu dana 12.880 kuna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić dobiva plaću u iznosu od 18.813,30 kuna (36.365,12 kuna bruto). Ona je u godinu dana na dnevnicama dobila 2.103,00 kuna, a za troškove službenog puta isplatila je 8.617,21 kuna.

U razdoblju od rujna do studenoga, ministar gospodarstva bio je Radimir Čačić koji je primao plaću od 19.620,71 kunu (39.505,75 kuna bruto). U rujnu je za smještaj izdvojio 3.129,00 kuna, a za prijevoz 23.052,00 kuna. U listopadu putni troškovi iznose 9.108,00 kuna, dok su mu dnevnice tog mjeseca isplaćene u iznosu od 1.148 kuna. Za smještaj na putovanjima u listopadu platio je 5.095,42 kuna.

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak u tom je razdoblju imao plaću od 16.687,90 kuna (31.657,66 bruto). Dnevnice po njegovim putnim nalozima iznosile su 9.435,67 kuna, putni troškovi za službena putovanja bili su 10.485,35 kuna, a njegovi troškovi stanovanja iznose 5.000,00 kuna mjesečno.

Najmlađi ministar zaštite okoliša iz Jastrebarskog Mihael Zmajlović ima plaću 19.397,65 neto (31.063,15 kuna bruto). Na avionske karte je ukupno potrošio 34.693,52 kuna, na inozemno noćenje 2.884,38 kuna, a inozemne dnevnice su mu isplaćene u iznosu od 2.667,59 kuna. Na noćenje u Hrvatskoj potrošio je 1.711 kuna, a odrekao se dnevnica za putovanja po Hrvatskoj.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić prima 17.641,02 kune mjesečno (33.589,81 kuna bruto). Na službena putovanja u tri mjeseca potrošio je 7.535 kuna, a za dva putna naloga u tom razdoblju isplaćene su mu dvije dnevnice u ukupnom iznosu 130 eura ili 950 kuna.

Ministru prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću isplaćuje se 18.594,99 kuna neto (31.360,40 kuna bruto). Podatke o putovanjima u studenome nemamo, u rujnu nije putovao, a u listopadu je na putne troškove isplatio 6.011,50 kuna. Ostalih troškova nema.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić od bruto iznosa 32.549,42 kune zaradi neto od 18.966,83 kune. On je dosta putovao, pa je tako u rujnu za putne troškove izdvojio 8.841,00 kunu, a na dnevnice 4.422,40 kuna. U listopadu je dobio dnevnica u iznosu od 1.045,80 kuna, a putni troškovi su iznosili 20.132,93 kune. U studenome je za putovanja isplatio 3.047,88 kuna.

PROBLEM TRANSPARENTNOSTI VEĆI JE NEGO ŠTO SE ČINI

Podaci o plaćama i trošenju proračunskog novca su javni i trebali bi stoga biti i redovito objavljivani za svako ministarstvo ili bilo koju drugu instituciju koja ovisi o proračunu. Tako je u naprednim zemljama poput Velike Britanije i nekim skandinavskim zemljama, ali nije nigdje u blizini Hrvatske. Premda su zakoni vrlo slični, odnos vlasti prema građanima (biračima) u tom je smislu neodgovoran. Objavljuju se podaci koji su potrebni da bi pokazali nekakav uspjeh ili opravdanje za trošenje novca, ali nikada transparentno ne vidimo koliko svaki ministar troši za poslovne ručkove, zbog čega ide na neka skupa putovanja i koliko točno troši na hotelski smještaj.

Te podatke svaki građanin (ili novinar) može sam zatražiti, no odgovori na pitanja o novcu uglavnom izazivaju nelagodu kod onih koji ga troše. S odgovorima se odugovlači, a dostavljeni podaci na kraju budu nepotpuni i neprovjerljivi. Zapravo se sve pretvara u igru živaca u kojoj vlast nikada ne popušta. Tako je bilo i u našem istraživanju koje je pokazalo veliku netransparentnost i neujednačenu praksu u vođenju financija naših ministarstava.