status službene osobe

Ministri obećali vozačima autobusa bolju kaznenopravnu zaštitu

05.09.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar prometa Oleg Butković odlučili su u četvrtak udovoljiti zahtjevu sindikata vozača autobusa javnolinijskog prijevoza za boljom kaznenopravnom zaštitom odnosno osiguravanjem vozačima statusa službene osobe, najavivši izmjene Kaznenog zakona

"Mi jesmo u procesu izmjena Kaznenog zakona, najveći dio smo završili, ovo je sada pitanje koje moramo ponovno otvoriti pred radnom skupinom, jer kazneni zakon je takav mozaik da ako izdvojite jedan kamenčić možete narušiti harmoniju i zato je potrebno da struka da odgovor", izjavio je ministar Bošnjaković nakon sastanka s predstavnicima sindikata vozača autobusa u Ministarstvu pravosuđa.

Kazao je da status službene osobe već postoji u zakonu, međutim da treba vidjeti modalitete kako to ujednačiti i za ljude koji rade u centrima za socijalnu skrb, za prosvjetne i druge djelatnike. "Točno rješenje koje će biti ne mogu reći, to ćemo vidjeti", dodao je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Butković kazao je da su se događali određeni incidenti, poglavito u gradskom prijevozu i da u suradnji s Ministarstvom pravosuđa kroz izmjene Kaznenog zakona žele dati sigurnost toj skupini ljudi.

Kada je riječ o sindikalnim zahtjevima za većim plaćama, Butković je ponovio da niti vlada niti ministarstvo nisu poslodavci vozačima autobusa i da u tom dijelu ne mogu osigurati veće plaće već da to pitanje moraju rješavati poslodavci i sindikati.

Ministar pravosuđa Bošnjaković komentirao je i zahtjeve pravosudnih policajaca za povećanjem plaća istaknuvši da će se o tome razgovarati. "U sektoru pravosuđa od ukupno 7000 službenika povećali smo plaće za njih oko 5000, ovo što je preostalo sjest ćemo i razgovarati i vidjeti proračunske mogućnosti".

Osvrnuo se i na mjere za rješavanje pitanja blokiranih građana odbacivši da one ne daju rezultate. Naglasio je da će se pravi efekti vidjeti nakon što se na sudovima riješe predmeti jednostavnog stečaja potrošača.

"Mjera da se automatski odblokiraju oni građani koji su tri godine blokirani nije ni bila najavljena kao trajno rješenje jer tu vjerovnik nije izgubio pravo da ponovno ide u postupak blokade. Važna mjera koja je proizašla iz Ministarstva pravosuđa, jednostavni stečaj potrošača, zapravo je postupak u kojem se trajno rješava problem potraživanja", kazao je Bošnjaković.

Dodao je da je takvih predmeta na sudovima oko 80 tisuća.

Podsjetio je i da je država otpisala svoja potraživanja do 10 tisuća kuna građanima koji su bili preko tri godine blokirani.

Ministar pravosuđa odbacio je tvrdnju da je Općinski sud u Karlovcu zatrpan slučajevima krijumčarenja migrantima.

O slučaju smrti 18-godišnjeg Kristijana Vukasovića u splitskom KBC-u gdje je u komatoznom stanju doveden iz istražnog zatvora Bilice kazao je da se još uvijek čeka nalaz obdukcije.

Na upit novinara hoće li bivši boksač i saborski zastupnik Damir Škaro koji je uhićen slijedom prijave za silovanje biti izbačen iz HDZ-a ministri su poručili da će o tome odlučiti stranačka tijela odnosno Viski časni sud HDZ-a, a na upit poznaju li Škaru osobno odgovorili su negativno.