UŽI KABINET NA MARKOVOM TRGU

Ministri o Uljaniku: Vlada tu nije kriva, zašto nitko ne proziva upravu?

22.08.2018 u 11:22

Bionic
Reading

U Banskim dvorima sastao se uži kabinet Vlade, uoči sutrašnje sjednice. Situaciju u Uljaniku komentirali su ministri, prenosi HRT

'Ograničenja su velika, naročito nakon pristupanja EU-u. Jučer smo raspravljali o ovom problemu, ali je manevarski prostor izuzetno sužen. HBOR nastoji pomagati, ali i postoje ograničenja. Brojna pitanja moraju biti postavljena na nekoj drugoj adresi, znate kakav je model upravljanja tom kompanijom. Vlada ne bježi od odgovornosti i svemu mora doći kraj. Svi smo mi porezni obveznici i moramo se odgovorno ponašati, to je stav ove Vlade', izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Nije želio, prenosi HRT, odgovarati na pitanje što bi državi više odgovaralo - stečaj ili predstečaj.

Vlada čini sve da pomogne u ovoj situaciji, ali Uprava mora preuzeti punu odgovornost, izjavio je uoči sastanka užeg kabineta potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

'Uljanik je veliki problem gospodarstva', rekao je ministar uprave Lovro Kuščević.

'Vlada tu nije nimalo kriva. Riječ o privatnoj tvrtki', rekao je i poručio da mu je krivo da nitko ne proziva Upravu društva, nego Vladu. 'Vlada se maksimalno uključila kako bi riješila problem, no vlasnik društva su privatne osobe, i radnici. O problemu Uljanika Uprava mora početi ozbiljnije razmišljati', naglasio je.

'Vlada razmišlja kako u okviru zakonskih mogućnosti pripomoći u ovoj situaciji, kazao je ministar državne imovine Goran Marić.

Na primjedbu da zbog europskih pravila Vlada više ne smije financijski pomagati brodogradnju, Marić je odgovorio kako Vlada stoga razmatra koje su joj mogućnosti na raspolaganju, ali brodogradnju su dovele u ovu situaciju uprave brodogradilišta.

Upitan je li realan stečaj Uljanika, Marić je uzvratio 'sve je u Hrvatskoj realno'.

  • +25
Radnici Uljanika blokirali promet ispred brodogradilišta Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

U Vladi je jučer održan sastanak o stanju u brodogradilištima na kojem su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ministar Horvat najavio je da bi u rješenje mogla biti uključena Hrvatska banka za obnovu i razvitak koja je nedavno odbila kreditni zahtjev strateškog partnera Uljanika- Kermas energije. Tvrtka Danka Končara je tražila taj novac kako bi dala pozajmicu Uljaniku za plaće.